Healthwing skulle baseras i Medicon Village i Lund Foto: Drago Prvulovic

Planerna på privat barnhjärtklinik skrotas

Uppdaterad
Publicerad

Sydnytt har varit i kontakt med företaget Healthwing som planerade att starta en privat barnhjärtkirurgi i Lund. Planer som numera är skrotade.

– Vi lämnade ett förslag till Region Skåne att starta en privat klinik för barnhjärtkirurgi riktad till utländska patienter. Vår tanke var inte att konkurrera med SUS, utan att vara ett komplement, säger Healthwings vd Jonas Båtelson.

Han säger att tanken tvärtom var att stärka kompetensen hos barnhjärtkirurgerna på SUS.

– De skulle få möjlighet till fler patientkontakter. Idag åker många utomlands för att få operera så ofta som möjligt. Dessutom skulle vi kunna bidra med kompetensförsörjningen i Skåne genom att rekrytera utomlands, säger Jonas Båtelson.

Planen var att inom ett år kunna ha fem till tio patienter i månaden. Det ska jämföras med SUS cirka 25 i månaden.

Mats Paulsson inblandad

Healthwing hade frågat Medicon Village i Lund om lokaler och även pratat med byggherren Mats Paulsson om finansiering. Men nu har alla planer på barnkirurgicentrat skrotats.

– Region Skåne sa att de inte var intresserade av att ha en sådan etablering, så då lägger vi ner planerna, säger Jonas Båtelsson, vd på Healthwing.

Vad gäller den nu avstängde barnkirurgen säger Jonas Båtelson att mannen inte är delägare i företaget. Inte heller har han varit drivande i projektet.

– Han har varit med vid våra anställningsintervjuer och han har fått ett erbjudande att bli anställd, det är allt, säger Jonas Båtelson.

På SUS har man däremot uppfattningen att läkaren varit mer aktiv än så.

Läkaren förnekar styrelseuppdrag

Enligt Bolagsverket finns bara två styrelseledamöter i det helt nystartade Healthwing Skåne. Den ene är Båtelson, den andre är Sune Johansson den avstängde läkaren. Något som läkaren förnekar för Sydnytt.

– Jag har ju bara blivit approachad av företaget. De har haft anställningsintervjuer med mig. Jag har inte en skrivit något avtal med dem och jag är definitivt ingen delägare, säger Sune Johansson.

Men enligt Bolagsverket är det du och Jonas Båtelson som sitter i styrelsen?

– Jag har inget styrelseuppdrag.

Men hur kommer det sig då att du står med som suppleang i styrelsen?

– Det vet inte jag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.