Polisen jagar tafsare i joggingspåret

Uppdaterad
Publicerad

Flera kvinnor och flickor har under sina löparrundor i Pålsjö skog i Helsingborg råkat ut för en tafsande man. Nu ska joggande poliser öka tryggheten i skogen.

Senaste gången Pålsjötafsaren dök upp var i måndags. En kvinna i 20-årsåldern var ute och sprang när en man plötsligt dök upp och tafsade på henne bakifrån. Sedan försvann han igen efter att ha gjort ett slags tummen upp-tecken.

Liknande incidenter har inträffat flera gånger sedan i höstas och enligt polisen verkar det vara samma gärningsman som ligger bakom.

Mannen har hittills inte varit våldsam, men för många kvinnor känns inte löparrundan i Pålsjöskogen lika rolig längre.

Polisen joggar

Och för att minska oron och öka chanserna att ta fast tafsaren har polisen börjat förlägga många av sina träningsrundor till Pålsjö skog.

– Dels kan vi skapa trygghet till alla medborgarna som är ute här och joggar. Dels kan vi ingripa ifall vi se någonting, säger biträdande närpolischef Karim ottosson.

Christina Leijonhufvud  är en av de joggare som Sydnytt möter i Pålsjöskogen.

Påverkas du av att det härjar en tafsare i skogen?

– Nä, inte det minsta. Jag orkar inte med att vara rädd, säger Christina Christina Leijonhufvud.

– Jag tror att det är en jättebra idé att polisen springer rundor i skogen. Blottare och tafsare vill ut på våren och visa upp sig och då får polisen också ge sig in i skogen.

Hon tror inte att så många kvinnor låter sig begränsas av att det finns en tafsande man i skogen.

– Jag tror och känner att det är många som springer här ändå.

Klämmer på rumpan

Enligt Karim Ottosson har tafsaren varit i farten de senaste veckorna.

– Det är en man som de de sista veckorna har ofredat kvinnor sexuellt när de varit ute i skogen och joggat. Han har sprungit förbi dem och klämt dem på rumpan helt enkelt, berättar Karim Ottosson.

– Det är inte ett allvarligt brott, men det är kränkande. Man ska inte ens behöva tänka på att bli utsatt för något sådant här i skogen ju.

Hur orolig ska man vara som tjej tycker du?

– Jag tycker inte att man ska vara speciellt orolig. Det är inget allvarligt brott i sig, men självklart kränkande. Min förhoppning är att ännu fler boende i området runtomkring ger sig ut i skogen och löparslingorna. Det skapar trygghet åt oss alla, säger Karim Ottosson.

Håller koll

Hanna Nilsson, är en av de joggande polisassistenterna.

– Man tittar på folk och håller koll på deras klädsel och dylikt. Det gör man även om man springer här privat, säger hanna Nilsson.

– Jag hoppas att folk är medvetna om att vi poliser joggar i skogen och att det ger någon form av trygghet. Sedan är det klart att vi springer inte med västar på oss. Det ger också en överraskning om personen skulle dyka upp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.