Sörjande fortsätter att strömma till busshållplatsen där 16-årige Ahmed Obaid sköts ihjäl Foto: Bernard Mikulic

Polisen: Misstag bakom mordet mindre troligt

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har fortfarande ingen gripen för mordet på 16-årige Ahmed Obaid. Förundersökningsledare JB Cederholm menar att det är mindre troligt att Ahmed sköts av misstag och ingenting tyder på att mordet skulle vara gängrelaterat. Nu cirkulerar bilder på offret i sociala medier.

Till busshållplatsen där pojken sköts ihjäl fortsätter det att strömma till personer för att be, minnas och sörja.

– Jag har stått här i snart två timmar, säger Mortada Fejsal som var vän med offret.

16-åring skjuten till döds

Enligt obekräftade uppgifter till Sydsvenskan ska mördaren ha väntat på busshållplatsen. När 16-åringen klev av ska han ha skjutits i benet och överkroppen. En man ska sedan ha sprungit från platsen för att strax efteråt vända tillbaka och skjuta pojken i huvudet. 

– Det är känt att han blev skjuten med mer än ett skott men mer än så kommer jag inte kommentera de fynd vi har gjort, säger Fredrik Bratt.

Fortsatta förhör

Det finns också tidningsuppgifter om att gärningsmännen fortfarande befann sig i folkhopen runt ambulanspersonalen och att hans sista minuter blev övervakade av en övervakningskamera på bussen.

Polisen betraktar mordet som en särskild händelse.

– De fortsätter hålla förhör och gå igenom de förhör som är hållda. De fortsätter även prata med tekniker och se vilken information teknikerna har samlat in, säger Fredrik Bratt.

Tomhylsorna som hittats på platsen fortsätter att analyseras men hittills tyder ingenting på att mordet skulle vara gängrelaterat. Istället kan pojken ha skaffat sig en fiende med tillgång på vapen. Polisen behöver veta allt om hans vardagsliv, umgänge och kontakter på sociala medier och vädjar om att de som vet något kontaktar polisen.

Misstag mindre troligt

Förundersökningsledare JB Cederholm säger till TT att teorin om att pojken sköts av misstag är mindre troligt.

– Jag har själv varit ute på platsen i mörker och där är så pass upplyst att jag har svårt att tänka mig att det skulle vara en felskjutning, men jag kan inte utesluta det, säger han.

Enligt uppgifter som lämnats till polisen ska offret och gärningsmannen ha varit mycket nära varandra när skjutningen inleddes och pågick, vilket också talar emot teorin om felskjutning, enligt Cederholm.

JB Cederholm upplever att många vill och försöker hjälpa till och att det inte är svårt att få vittnen att träda fram.

– Det beror nog på bilden av pojken som en skötsam pojke. När det är uppgörelser i den kriminella världen är folk mindre benägna att prata, säger han till TT.

Bilder cirkulerar

Innan polis och ambulans nådde fram i torsdags kväll hann någon eller några fotografera mordoffret, och minst två bilder cirkulerar nu i sociala medier.

Förundersökningsledare J-B Cederholm säger sig aldrig tidigare ha varit med om någonting liknande.

– Inte närbilder på ett sönderskjutet offer på det här sättet. Själva fotograferingen i sig har jag inga synpunkter på, så är det i dag, folk springer omkring med kameror. Men att man sedan lägger ut dem på nätet och därmed utsätter anhöriga och vänner för det är en oerhörd tragedi. Det är katastrofalt dåligt omdöme, säger Cederholm till TT.

Enligt honom finns det ingen information i bilderna som kan skada utredningen, däremot kan de leda till att vittnen blir mindre benägna att vittna i fallet.

– Det blir så påtagligt. Döden är ju precis så illa som den ser ut på de bilderna och det tänker folk kanske inte på så ofta, så när de ser dem blir de skrämda. Det kan ha betydelse, säger J-B Cederholm.

Vänner vittnar om kärlekshistoria

Tidningen Kvällsposten har talat med flera av Ahmeds Obaids vänner som är övertygade om att han inte blev mördad i någon kriminell uppgörelse.

16-åringens vänner har istället en teori om att en kärlekshistoria kan ligga bakom mordet.

– Ahmed har varit med någon, säger en av hans vänner till tidningen.

Bland vännerna finns också en person de ser kan ligga bakom mordet.

– Det handlar om en tungt kriminell person som ingen vill ha att göra med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet