Kajsa Möller är HR-direktör och sitter i den nationella ledningsgruppen i Stockholm. Foto: Lars Hedelin

Polisen: ”Rätt eller fel är svårt”

Uppdaterad
Publicerad

För personalansvariga inom polisen är frågan om medarbetarnas hälsningsrutiner en känslig fråga.

Ärendet med den troende passkontrollanten har också nått den högsta polisledningen i Stockholm.

Ryktet om konflikten spred sig snabbt inom Skånepolisen och HR-chefen för Region Syd valde då att kontakta den högst personalansvarige inom den svenska polismyndigheten.

Passkontrollant vägrar ta i hand

– Jag blev informerad och det här är svåra och komplexa frågor. Rätt eller fel är svårt. Jag har stor förståelse för att alla inblandade känner sig kränkta, och vi måste ta det på stort allvar, säger HR-direktören Kajsa Möller.

Likabehandlingsprincipen ska genomsyra polisens arbete, säger hon vidare.

Går den principen ihop med idén att hälsa olika på män och kvinnor?

– Ja, det skulle jag säga att den gör. Likabehandlingen är viktig. Oavsett kön, ålder, religion eller sexuell läggning ska vi behandla alla lika. Ingen ska känna sig kränkt på vår arbetsplats, säger Kajsa Möller.

De här kvinnliga poliserna har ju uppenbarligen känt sig kränkta. Vad skulle du vilja säga till dem?

– Jag säger att det är oerhört viktigt att dialogen fortsätter i den här gruppen och tillsammans med närmaste chef kring de eventuella samarbetsproblemen.

Enligt Kajsa Möller är det bra att konflikten uppmärksammades.

– Jag tittar på frågor ur ett nationellt perspektiv. Vi har faktiskt använt händelsen i Syd till att upplysa om att vi bör ta den här diskussionen. Det här är viktiga frågor och svåra frågor.

Vad händer om konflikten inte går att lösa?

– Om man kommer så långt att det inte går att lösa då måste man ju titta på vad det här får för konsekvenser arbetsrättsligt. Om vi trots våra insatser inte kommer till rätta med samarbetsproblemen då får vi titta på om det finns skäl för omplacering eller annat. Mig veterligen är det inte där vi är i händelsen i Region syd, säger Kajsa Möller.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Passkontrollant vägrar ta i hand

Mer i ämnet