Foto: TT

”Polisen ska inte medla i gängkrig”

Uppdaterad
Publicerad

Förslaget att polisen ska medla vid konflikter mellan kriminella får inget stöd hos inrikesministern.

Polisen bör göra medlingsförsök för att hindra den stigande våldsspiralen i Malmö, tycker lokala poliser och politiker. Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker däremot inte att det är en bra idé, säger han till Dagens Nyheter.

– Jag tycker inte att polisen ska ägna sig åt den typen av verksamhet. Det har aldrig varit aktuellt i min dialog med polisen, säger Ygeman till tidningen.

Han tror att det finns risk att det uppfattas som att brottslig verksamhet legitimeras, men han motsätter sig inte medling av andra parter än polisen.

– En kommun, eller ett särskilt projekt, skulle kunna göra det. Internationellt finns det både positiva och negativa erfarenheter.

Förslaget om att polisen ska försöka medla kommer bland annat från mordutredaren Bo Lundqvist och regionpolischef Annika Stenberg, och stöds av Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.