Polisen letar efter bevis efter mordet på 16-årige Ahmed Obaid Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen vill utesluta teorin om serieskytt – kallar in experter

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen utreder för tillfället elva mord och ett åttiotal mordförsök. Två av morden förbryllar polisen utöver det vanliga. Nu kallar polisen in gärningsmannaprofilgruppen från Stockholm för att utesluta teorin om en serieskytt.

Det är framförallt dödsskjutningarna av en 24-årig tandläkarstudent i december och den 16-årige Ahmed i januari som förbryllar polisen. Nu ska gärningsmannaprofilgruppen, från Nationella operativa avdelningen (NOA) titta extra på de bägge morden.

 – Det är de morden där vi har en mer oklar motivbild, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö.

Gärningsmannaprofilgruppen består av åtta experter och hjälper till vid särskilt komplicerade utredningar, runt 20 stycken varje år. Utredare och polisledning har flera gånger upprepat att det inte finns något som tyder på att det är en serieskytt som härjar i Malmö. Stefan Sintéus hoppas nu på att kunna utesluta teorin, eller få hjälp att leda utredningen i rätt riktning.

– När vi har ärenden som inte är rakt in i den kriminella världen så vill vi självklart stänga den dörren. Tittar vi på erfarenheter från Peter Mangs så kan de leda oss till ett ungefärligt område där den misstänkte bodde och verkade, det är viktigt att få sådana indikationer.

Vad talar emot att det handlar om en serieskytt?

– Det handlar om hur man skjuter och vilka vapentyper man använder. Beteendet på platsen är väldigt viktigt. Man tittar på om förklaringen är rimlig till gärningsmannens agerande.

Har inte uteslutit kriminell uppgörelse

Stefan Sintéus vill inte uttala sig om vad som eventuellt talar för att en serieskytt skulle härja i staden. En annan teori som polisen vill att expertgruppen tittar närmre på är ifall någon typ av kriminell uppgörelse ligger bakom morden.

– Det är absolut inget vi har uteslutit. De motivbilderna lever fortfarande kvar.

Enligt P4 Malmöhus har samma vapen använts i flera av de skjutningar som begåtts i staden, men Stefan Sintéus vill inte berätta om samma vapen använts i de skjutningar som haft dödlig utgång. Polismästaren vädjar nu till Malmöborna att hjälpa till med utredningarna och höra av sig till polisen med tips.

– Teknisk bevisning är viktigt, men stödbevisning som kan stärka den tekniska bevisningen är att föredra i bevisvärdering. Vi söker fortfarande efter mer tydliga tips.

Det har nu gått relativt lång tid utan att någon har gripits, hur ser du på möjligheterna att klara upp morden?

– Det här är inte lång tid, det är en missuppfattning att man kan utreda detta snabbt. Det finns mord som man kan lösa snabbare, men definitivt inte den här typen av brott. Ett normalärende av den här kalibern tar aldrig under sex månader att klara upp, snarare upp till ett år innan man kan börja diskutera åtal. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.