Polisens omorganisation kritiseras av facket

Uppdaterad
Publicerad

Efter polisens stora omorganisation får poliser i yttre tjänst fylla upp som arrestvakter. Ett slöseri med resurser och ett hot mot verksamheten, menar facket.

Efter årsskiftet förändrades polisorganisationen i hela Sverige, och en hel del administrativ personal försvann.

För att upprätthålla ordningen i Malmöpolisens arrest krävs en bemanning på drygt 50 personer. Fram till och med årsskiftet låg uppgiften på civilanställda, men de har nu blivit betydligt färre, och ett trettiotal poliser kallar därför in för att täcka behovet.

– Det handlar helt om ekonomiska skäl där vi har en budget att begränsa oss till. Det fanns inget utrymme att behålla de här personerna, utan vi måste använda befintlig personal, och då blev det tyvärr poliserna, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Ohållbar lösning

Men den lösningen är ohållbar, menar Polisförbundet, som tycker pengar kastas i sjön när poliser inte får syssla med sådant de är utbildade till.

– Det är klart att det är en stor frustration, Malmö är ett polisområde med stor brottslig belastning, och vi behöver alla poliser vi har, säger Nina Eilenberg Wemrin.

Och polismästaren håller med om att lösningen inte är hållbar på sikt.

– Det är helt rätt. Långsiktigt är detta en ekonomiskt sämre lösning. Men vi är i ett läge just nu där vi inte har tillräckliga resurser bland de civilanställda att använda till detta, säger Stefan Sinteus.

Färre poliser på stan

Polisförbundet menar vidare att det handlar om större risker än skattepengar som rullar bort. Enligt förbundet kan de interna rockaderna vara en säkerhetsrisk, eftersom färre polisuniformer syns ute på stan.

– Det kanske tar längre tid innan en polis kommer, och vi kanske får prioritera hårdare bland de patruller som finns ute, säger Nina Eilenberg Wemrin.

Men att verksamheten skulle hamna i direkt fara tror inte Stefen Sinteus.

– Vi kommer aldrig att gå under den säkerhetsnivå vi har och som är noga uträknad. Däremot måste vi hitta andra lösningar och titta lite utanför boxen vilka resurser vi kan hitta och omdisponera på något sätt, och det pågår i allra högsta grad just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.