Foto: Sarah Christine Nørgaard/TT

Polis skjuten i huvudet – en misstänkt gripen

Uppdaterad
Publicerad

Tillståndet är kritiskt för polisen som blev skjuten i Danmark på tisdagsmorgonen. Han blev skjuten i huvudet vid polishuset i Albertslund. En 26-årig man är gripen för dådet.

Det var strax efter klockan 08.20 på tisdagsmorgonen som polisen blev skjuten i huvudet utanför polishuset i Albertslund, väster om Köpenhamn.

Polisen bekräftade tidigare under dagen att en misstänkt 26-årig man gripits misstänkt för dråpförsök. Den gripne är sedan tidigare känd av polisen.

Gripandet skedde på Taastrup station en dryg halvtimme efter skottlossningen. Han har fortfarande inte hörts ingående av polisen.

Ensam gärningsman

”Allt tyder på att gärningsmannen agerade ensam och att det handlar om en galnings verk”, skrev polisen under morgonen i ett pressmeddelande.

Teorin upprepades under presskonferensen, men några närmare detaljer ville man inte gå in på. Något vapen har ännu inte hittats.

– Det är naturligtvis en märklig situation för polisen att jaga en gärningsman samtidigt som en av våra kollegor blivit skjuten, sa polisinspektör Mogens Lauridsen.

Dramatisk förmiddag

Enligt SVT Nyheters reporter Per Lärka har det under dagen varit spänd stämning på platsen. Stora områden spärrades av, och trafikanter visste inte hur de ska köra.

– Vi har sett flera gånger hur polisen riktar vapen mot bilförare och skriker åt dem att stanna, rapporterade Per Lärka under förmiddagen.

Vid tvåtiden på eftermiddagen meddelade dansk polis att läget på platsen återigen var att betrakta som normalt.

Tidigare oroligheter

Den senaste tiden har det varit oroligt i Köpenhamns västra delar. Natten till måndagen blev en man allvarligt skadad efter en skottlossning i Söborg, och för en dryg vecka sedan blev en person skjuten i benet i Taastrup.

Senast poliser skadades i samband med skottlossning var för drygt två månader sedan, detta i samband med en knarkinsats i stadsdelen Christiania.

Köpenhamnspolisen skriver på twitter att extrapoliser har satts in även för bevakning i centrala Köpenhamn.

”Polisen vet just nu inte motivet, men har kort efter händelsen gripit en förmodad gärningsman”, skriver justitieminister Søren Pape Poulsen i en kommuniké enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.