Foto: TT

Polismästaren vill att fler bilder läggs ut

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har redan idag möjligheten att lägga ut bildmaterial på misstänkta gärningsmän. Men möjligheten används väldigt sällan. 

I veckan har flera personer som hört av sig till SVT frågat varför inte polisen lägger ut bilder på misstänkta inbrottstjuvar om de fastnat på en övervakningskamera. Faktum är att det redan görs, men i väldigt liten omfattning. Polisen är hårt styrda av regler från Rikspolisstyrelsen som styr möjligheten att publicera bilder på internet. 

Stefan Sintéus är polismästare i Malmö. 

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

– Vi lägger redan idag ut bilder på personer. Vid brott som kan ge minst sex månaders fängelse kan vi lägga ut bilder om det inte finns några andra bevis att gå på.

”Borde läggas ut”

Vid vissa vardagsbrott har alltså polisen möjlighet att använda sig av bildpublicering. Om det till exempel har skett ett villainbrott där övervakningskameran har tagit bilder, och polisen har slut på andra spår att gå på. Men möjligheten används väldigt sällan. 

– Det är inte ofta. Bilden måste vara så bra att man ser vad det är frågan om, och det måste vara en sista åtgärd. Men det är säkert så att vi kunde publicera fler bilder på polisens sida. 

– Man kan säga så här, kan man på bilden se att personen begår brottet så borde den läggas ut, men den måste knyta personen till brottet, om man bara ser att personen finns på tomten men inte gör något brottsligt, då fungerar det inte, säger Stefan Sintéus. 

Varför görs det inte oftare? 

– Jag vet inte varför det inte görs mer, men det är ovanligt. 

Kommer det blir vanligare? 

– Ja tekniken blir ju allt bättre. Bildkvalitén är ju ofta så dålig idag att bilderna inte gör någon nytta, men med nya kameror borde det kunna utvecklas.

Exempel där det hjälpt

Stefan Sintéus säger att det finns exempel där utlagda bilder hjälpt polisen att komma vidare med vardagsbrott. 

– Vi hade en kvinna som fick sitt kort stulet och kontot länsat, då lade vi ut bilder från uttagsautomaten. Jag vill minnas att vi lade ut tolv bilder, en tredjedel av dem gjorde att vi kunde jobba vidare. 

– Vi lade också ut bilder på en person som stal två bilar på ett företag i Malmö. Då fick vi träff på en bensinstation i Stockholm där de smitit och kunde vi gå vidare. Jag kommer inte ihåg vad det ledde till, men det är helt klart att allmänhetens ögon hjälper.

Finns risker

Han tillägger dock att polisen måste fortsätta att vara försiktiga med sina publiceringar. 

– Det finns alltid risker, och det är därför det är restriktivt. Det får inte finnas andra personer med på fotona, och man är inte skyldig förrän man är dömd. Det finns alltid en risk att det är fel person på bilden, säger Stefan Sintéus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet