Det behövs bostäder åt nyanlända i Vellinge kommun. Foto: TT

Privatpersoner i Vellinge uppmanas hyra ut till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala bostadsbolaget Vellingebostäder har på olika sätt försökt förmå privatpersoner att hyra ut åt nyanlända.

– Vi har haft kontakt med ett 70-tal personer som visat intresse men det har bara blivit fem kontrakt hittills, säger Anders Larsson, vd på Vellingebostäder.

Det pågår nybyggnation av 40 lägenheter på tre platser i kommunen där nyanlända tillfälligt ska bo. Det är i Vellinge, Höllviken och Skanör.

– Vi räknar med att ungefär 120 personer kommer att bo i dessa lägenheter men det behövs fler bostäder och det vore bra för integrationen om några kunde bo privat, säger Anders Larsson.

Får betalt enligt tariff

De som hyr ut en sommarstuga, en lägenhet, ett hus på tomten eller del av sitt hus skriver kontrakt med Vellingebostäder. Hur mycket hyresvärdarna får betalt regleras enligt tariffer som kommunen har upprättat.

– Vi har arbetat informellt, till exempel via Blocket för att hitta bostäder. Vi har även bjudit in till ett möte via organisationer som Rädda barnen och Röda korset, säger Anders Larsson.

Men få var intresserade så mötet, skulle hållits 9 november, fick ställas in.

Vellinge kommun ska enligt fördelningstal från Migrationsverket ta emot 159 personer 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.