30-åringens advokat Lars Edman Foto: Sofia Hermansson

Propagandafilmer från IS på terrormisstänkts dator

Uppdaterad
Publicerad

Han har kallat sig martyr och jihadist. Men den terroråtalade 30-åringen i Malmö fortsatte att neka när rättegången mot honom inleddes.

”Vi vill ha bevis så att vi kan ta på oss om någon har dödats”. Så lät en av flera uppmaningar till honom från IS-anknutna personer dagarna efter branden i en muslimsk föreningslokal i Malmö den 11 oktober förra året. Han är åtalad för terroristbrott eller mordbrand, men åklagaren saknar teknisk bevisning som kan knyta honom till platsen.

– Det är en stark sak för hans del, säger försvarsadvokat Lars Edman till TT.

I gengäld har åklagaren sida upp och sida ner med nedtecknade samtal och nätkonversationer som talar emot honom.

– Jag kom för jihad, sade han till exempel till sin mamma före dådet.

Mamman protesterade och kallade det för idioti när han beskrev sig som soldat för ”staten” (IS). När hon frågade var han ska utföra jihad, svarade han:

– Där jag befinner mig.

Gav en annan bild

Nu sitter den späda mannen i Malmö tingsrätts säkerhetssal, iförd gröna häkteskläder och med sitt långa hår uppsvängt i en knut. Inför domstolen ger han en annan bild av varför han och hustrun kom till Sverige september 2015:

– Det här landet är det första landet som står för mänskliga rättigheter.

Mannen kom hit för att få stabilitet i tillvaron, säger han. Men sedan råkade familjen ut för en trafikolycka som ledde till att parets lille son senare avled.

När han pratade om sorgen efter sonens död med sin kusin sade han:

– Jag vill dö martyrdöden för att vila.

Var i närheten

Via mobilspårning kan åklagaren visa att 30-åringen var i närheten av föreningslokalen den morgon då två bensinbomber kastades in genom fönstret. Men detta förklarar han med att han hälsat på sin svåger som bor alldeles i närheten och att han denna morgon var på väg till Malmö central för att åka hem till sin lilla hemby i norra Skåne.

Att han kontaktades av IS nyhetsorganisation efter dådet kan enligt försvarsadvokaten förklaras av att han spridit andra mediers nyhetsbilder från den brandhärjade lokalen i Malmö. Men det gjorde han eftersom han är så intresserad av nyheter, särskilt dem med koppling till hans hemland Syrien, enligt advokaten.

Rättegången fortsätter i ytterligare två dagar nästa vecka.

Ett indiciemål

Rättegången handlar om branden i en muslimsk föreningslokal den 11 oktober förra året. Ingen kom till skada, men de materiella skadorna blev omfattande. Kvällen och natten före dådet firades en shiitisk högtid i lokalen. Shiamuslimer bekämpas av IS.

Åklagaren visar med mobilspårning att 30-åringen fanns alldeles i närheten just när bensinbomber kastades mot lokalen. Men teknisk bevisning i form av fingeravtryck och dna-spår saknas, likaså bilder från övervakningskamera. Inget vittne har pekat ut honom som skyldig.

Åtalet vilar i stället på en kartläggning av mannens kontakter via dator både före och efter dådet. Konversationerna är i långa stycken kryptiskt formulerade, späckade av religiösa och symboliska uttryck, men åklagaren anser sig bevisa att han förberedde dådet och diskuterade det med olika personer både före och efter. I datorn fanns också nedladdad IS-propaganda och beskrivning av hur man tillverkar bomber.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.