Rädda Barnen om utvisningen: ”Absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Rädda barnen reagerar starkt på SVT Sydnytts uppgift att Migrationsverket vill utvisa tvååriga Haddile till Frankrike trots att ingen vet var flickans föräldrar är.

Kurator Sara Skog vid Rädda Barnen i Malmö skräder inte orden när hon kommenterar Migrationsverkets handläggning av tvååringens öde:

-Fruktansvärt att man bara kan få för sig att tänka så, säger hon.

Utvisningen av Haddile

-Man kan fråga vilka experter som helst. Alla skulle säga likadant.

Svår bakgrund

Haddile hamnade hos ett familjehem i Broby när hon var fyra månader gammal. Dessförinnan hade flickans biologiska mamma kommit till Sverige från Algeriet. Mamman lämnade dock Haddile efter 20 dagar och försvann spårlöst.

Därefter tog mammans make, som inte är pappan, hand om flickan. Fyra månader gammal togs bebisen in akut på neurologen i Lund med livshotande hjärnskador. Maken misstänktes ha misshandlat henne. Därefter fick flickan en lugn och harmonisk tillvaro hos en familj i Broby.

För ett år sedan hörde dock mamman, som visade sig vara fransk medborgare, av sig till algeriska ambassaden och bad om hjälp att återförenas med dottern. Sedan dess har hon inte hörts av och ingen vet var hon befinner sig.

Migrationsverket har dock bedömt att flickan ska återförenas med sin mamma och att ansträngningarna för att åstadkomma detta görs bäst i Frankrike. Därför ska Hadille utvisas.

”Kommer att traumatiseras”

Beslutet har mött hård kritik.

Sara Skog säger att barnet åter kommer att traumatiseras om det skickas till Frankrike till en miljö som det inte alls känner till.

-En tvåårig flicka förstår överhuvudtaget inte vad som sker runt henne och varför.

Hon anser att Migrationsverket vänder upp och ner på barnkonventionen.

-Att det här skulle vara barnets bästa är ju helt absurt.

Migrationsverkets beslut har överklagats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utvisningen av Haddile

Mer i ämnet