Foto: TT

Tonårspojkar anhållna för väpnade rånförsök

Uppdaterad
Publicerad

En anställd blev slagen i huvudet när två personer försökte råna en grill på Ystadsgatan på torsdagskvällen. Strax före tio på kvällen greps två unga män, som nu sitter anhållna misstänkta för rån och rånförsök.

Polisen grep sent på torsdagskvällen två pojkar i övre tonåren. Pojkarna förhördes under natten och uppger att de är 17 år.

– Vi har ännu ingen säkerställd identitet på dem, säger Lars Förstell, presskommunikatör på polisen i Malmö.

Under natten beslutade åklagare om att anhålla pojkarna.

Hotade med vapen

De två är nu misstänkta för försök till grovt rån, brott mot knivlagen och brott mot vapenlagen.

– Det finns också en anmälan om ett grovt olaga hot mot grupp. De ska ha hotat två personer som stod utanför butiken på Ystadsgatan med vapen, säger Lars Förstell.

Tiotal rån sedan årsskiiftet

Det första rånförsöket inträffade strax efter klockan nio på torsdagkvällen. En livsmedelsbutik på Nobelvägen utsattes för ett rånförsök. Minst en av rånarna ska ha varit maskerade och hotat personalen med någon form av vapen.

En halvtimme senare rånades en grill på Ystadsgatan. Två gärningsmän ska ha hotat personalen med pistolliknande föremål. En anställd ska också ha blivit slagen i huvudet i samband med rånet. Gärningsmännen sprang från platsen.

Patrull i närheten

De båda kunde gripas tack vare att ett bevakningsföretag upptäckte dem på en övervakningskamera.

– Det, tillsammans med att vi hade en patrull i närheten, gjorde att de kunde gripas, säger Lars Förstell.

Sedan årsskiftet har ett tiotal rån och och ungefär lika många rånförsök skett mot framför allt livsmedelsbutiker i Malmö. Rånen har skett kvällstid och det har varit flera gärningsmän.

Sköts i benet

Vid ett rån i slutet av januari skadades en butiksinnehavare lindrigt efter att ha blivit skjuten i benet.

– Vi tittar givetvis på om de här två kan kopplas till något av de andra rånen vi har haft, som inte har någon känd gärningsman, säger Lars Förstell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.