Foto: Johan Nilsson/TT

Rapsbaggar kräver extra koll på fälten

Publicerad

Skadeinsekter kommer som ett brev på posten med vårvärmen. Nu manas till uppsikt över fälten på grund av rapsbaggen.

Det är Växtskyddscentralen i Kalmar som i sitt nyhetsbrev manar till uppsikt över rapsbaggen i tidiga fält, skriver ATL.

De senaste åren har rapsen börjat blomma innan rapsbaggarna hunnit flyga ut i fälten, eftersom temperaturerna inte varit tillräckligt höga. Därför har bekämpning i de flesta fall inte behövts.

Ökad risk

Men nu har blomknopparna börjat visa sig – och i takt med högre temperatur ökar också risken för angrepp av rapsbaggar. Om värmen håller i sig är det därför läge att hålla fälten under uppsikt.

– Hur det blir i år vet vi inte men erfarenhetsmässigt vet vi att rapsbaggarna först landar i fältkanterna vilket gör att det många gånger räcker med att behandla kantslagen, uppger Växtskyddscentralen.

Skadar naturliga fiender

Däremot menar man att bekämpning i blommande gröda, oavsett preparat, gör mer skada än nytta liksom att bekämpning strax före blomning också ska undvikas.

– Det gör mer skada än nytta eftersom baggarnas naturliga fiender börjar uppträda i fälten och skadas av bekämpningen, uppger Växtskyddscentralen för tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.