Rättegång mot förskolepedofil avslutad

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutades rättegången mot förskolepedofilen i Kristianstad. Åklagaren anser att mannen ska dömas till ett långt fängelsestraff.

Rättegången inleddes i oktober men tog uppehåll, eftersom tingsrätten beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykriatisk undersökning.

Bedömningen kom tidigare i veckan: Slutsatsen var att mannen inte har begått de åtalade gärningarna under påverkan av allvarlig psykisk störning.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Klockan elva på fredagen presenterades undersökningens slutsatser i Kristianstad tingsrätt.

– Han har i lagens mening varit frisk och det är inget han motsätter sig. Det innebär att han kommer kunna dömas till fängelse, precis som vem som helst, säger Esbjörn Svensson, mannens försvarsadvokat.

Med på videolänk

Förhandlingen hölls tidigare i säkerhetssalen av Malmö tingsrätt. Anledningen var att den åtalade mannen mordhotats, rapporterade Kvällsposten.

Nu har förhandlingen flyttats tillbaka. Den åtalade och dennes advokat finns inte på plats utan medverkar på videolänk från häktet.

Barnskötaren står åtalad för 24 fall av övergrepp mot barn, bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn samt 14 fall av grova sexuellt övergrepp mot barn.

Barnen som har blivit utsatta för grov våldtäkt är två 1-åringar och två 2-åringar.

–  Jag har yrkat på att han ska dömas till ett väldigt långt fängelsestraff. Påföljden beror på vilken brottsrubricering som tingsrätten kommer fram till, säger Pär Andersson, åklagare till SVT.

Minimistraff fyra år

Minimistraffet gällande grov våldtäkt fyra år respektive ett år för grovt sexuellt övergrepp mot barn, enligt Pär Andersson. Eftersom mannen står åtalad för ett stort antal brott kan straffet komma att bli längre än så.

– Han är medveten om att det kommer bli ett fängelsestraff men menar att det finns förmildrande omständigheter. Han har erkänt och varit samarbetsvillig och behjälplig under hela utredningen, och är väldigt ångerfull över brotten, säger Esbjörn Svensson, mannens försvarsadvokat.

Mannen har arbetat på 32 av 57 förskolor i Kristianstads kommun. Han greps i somras efter att ha antastat en tioårig flicka på temaparken High Chaparral i Småland.

De återupptagna förhandlingarna hölls inför öppna dörrar. Tingsrätten beslutade att mannen ska hållas kvar i häkte. Dom faller den 11 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskolepedofilen i Kristianstad

Mer i ämnet