Foto: TT

Regeringens brottsförebyggande program presenteras

Uppdaterad
Publicerad

Inför 600 representanter av allt från socialtjänst till näringsliv presenterade migrationsminister Morgan Johansson (S) regeringens planer för att förebygga brott i Sverige.

Satsningen ”Tillsammans mot brott” ska öka tryggheten och minska rekryteringen till kriminella gäng.

Staten är alltid starkare, sa ministern bland annat.

– Det går att bryta nyrekryteringen, det är inte ödesbestämt att det bara ska bli sämre och sämre, sa Morgan Johansson i sitt tal på eftermiddagens konferens på Malmö Live.

Och det var en optimistisk minister som talade inför de runt 600 representanter som samlats.

– Det är klart det är lätt att hänga med huvudet när man läser tidningen vissa dagar. Men vi vet, att bortom de där rubrikerna är vårt land fyllt med goda exempel på hur det faktiskt går att förebygga brott.

”Förstöra jordmånen”

Särskilt framhölls vikten av att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Den nationella satsningen ska enligt Morgan Johansson försvåra arbetet för gängen.

– Staten är alltid starkare, sa ministern.

För att förebygga brott tillsätts nu 40 miljoner kronor till samordnande insatser. Brottsförebyggande rådet får en central roll förarbetet på nationell nivå. På det lokala planet är det Länsstyrelsen som ska stå för samordningen.

– Vi måste förstöra jordmånen för kriminaliteten, och rycka upp den med rötterna, sa Morgan Johansson.

Stöttning till lokala instanser

Under tisdagsförmiddagen vandrade ministern runt i Seved i Malmö. Besöket görs i samband med att regeringen presenterar sin satsning ”Tillsammans mot brott”.

De 40 miljoner som avsätts ska gå dels till en förstärkning av Brottsförebyggande rådet och dels till länsstyrelserna för att de ska kunna anställa personal som kan ge stöttning och ledning till kommunerna och det brottsförebyggande arbetet på lokal nivå, berättar justitieminister Morgan Johansson.

– Det har funnits en efterfrågan på mer stöttning och ledning från nationell nivå, säger han.

Men vad är det nya i det här?

– Traditionellt har vi samarbetat mycket mellan polis och kommun, vi måste nu bredda det arbetet och ta in ännu mer hjälp av civilorganisationerna och folkrörelserna, men också näringslivet.

I Seved mötte ministern bland annat representanter för Malmö stad, och den lokala fotbollsföreningen i området.

En modell som Morgan Johansson gärna ser mer av i Sverige är så kallade bids (business improvement districts), en metod som involverar fastighetsägarna i att rusta upp nergångna bostadsområden och att göra dem säkrare. Modellen används bland annat i stadsdelen Sofielund i Malmö, som justitieministern besöker i dag, men också i några områden i Göteborg och Stockholm.

– Det är ett koncept som vi lånar från USA och Kanada, men vi gör om det till en svensk modell. Jag har stora förhoppningar på den typen av samarbeten, ett perfekt exempel på hur man kombinerar det offentliga med det privata och civilsamhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.