Regionråden Anders Åkesson (MP) och Henrik Fritzon (S) föreslår att regionskatten höjs med 30 öre. Foto: Firas Razak

Rödgröna vill höja regionskatten

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna styrande i Region Skåne föreslår i sin budget att skatten höjs med 30 öre.

För att få en ekonomi i balans presenterade de styrande på tisdagen ett åtgärdspaket på 550 miljoner kronor för att få bort underskottet.

– Vi har lagt ett förslag till budget där vi tar långsiktigt ansvar för Region Skånes ekonomi. Vi föreslår ett omfattande strukturellt förbättringsarbete och en åtgärdsplan som kommer att leda till att vi får ut mer vård per skattekrona. Underskotten i sjukvården ska bort, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande. i ett pressmeddelande.

– Det är en budget som får ut mer vård per skattekrona men samtidigt borgar för höjd tillgänglighet och patientsäkerhet. Personalens engagemang är nyckeln för att nå framgång i detta arbete. Att finna former för hur personalens kunskap och erfarenhet tas tillvara är viktig. De stora investeringar som görs på sjukvårdsområdena gör att den skånska sjukvården ställs inför en ny framtid, säger Anders Åkesson (MP), regionråd och gruppledare för MP i Region Skåne.

Minska köerna

Regionen skriver i sitt pressmeddelande att Region Skånes sjukvård har för långa köer. I budgeten föreslås därför ett omfattande tillgänglighetspaket som ska minska  köerna, stärka cancersjukvården och frigöra vårdplatser. Detta tillgänglighetspaket föreslås finansieras med en riktad skattehöjning om 30 öre.

– Vi gör detta genom att låta våra mindre sjukhus ta ett större ansvar för planerade operationer samtidigt som SUS kan ta emot fler högspecialiserade uppdrag. Vi genomför riktade kösatsningar och satsar på cancervården. Tillgänglighetspaketet kostar 750 miljoner kronor. Därför föreslår vi en skattehöjning, säger Henrik Fritzon (S).

– Budgeten tar höjd för att Region Skåne möter en ny framtid på flera områden. Hållbarhet måste genomgripa verksamheten både när det gäller miljö, människors hälsa och hur vi bygger framtidens Skåne. Förslagen om ett klimatpolitiskt ramverk och utbyggd infrastruktur för framtidens IT-tjänster är olika aspekter på samma tänkande, säger Anders Åkesson (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.