Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Peder af Geijerstam är kritisk till att Livsmedelsverket ger rekommendationer i gram när det gäller lakritskonsumtion. Foto: SVT/Carl Larsson/TT

Lakritsförgiftning: Forskare kritiserar Livsmedelsverket

Uppdaterad
Publicerad

Lakrits innehåller glycyrrhizinsyra. Ett ämne som människor inte ska få i sig för mycket av. Enligt Livsmedelsverket kan det vara farligt för känsliga personer att regelbundet äta 50 gram lakrits per dag. Men forskare ifrågasätter nu rekommendationerna.

Anledningen är att mängden glycyrrhizinsyra skiljer sig mellan olika typer av lakritsprodukter.

– Det är svårt att ge en rekommendation som baseras på en viss mängd gram. Det vore klokt att uppdatera dem, säger läkaren och forskaren Peder af Geijerstam.

Livsmedelsverket uppdaterade i dagarna sin hemsida efter att SVT Nyheter Skåne ställt frågor till myndigheten om lakritsrekommendationerna.

Livsmedelsverket gjorde ett förtydligande om att beräkningen på 50 gram lakritsgodis gäller om godiset innehåller 0,2 procent glycyrrhizinsyra.

”Svårt för konsumenten”

Däremot kan mängden glycyrrhizinsyra variera mellan olika lakritsformer. Rålakrits är en ren form av lakrits som innehåller en mer koncentrerad mängd glycyrrhizinsyra jämfört med lakrits i vanligt godis, glass eller tobak. Därför kan en rekommendation i form av gram, menar Peder af Geijerstam, kan vara besvärlig.

Han har tillsammans med Fredrik Nyström, professor i internmedicin, nyligen publicerat en studie om hälsoeffekter av lakrits.

– Det är svårt för konsumenten att veta hur mycket glycyrrhizinsyra som lakritsprodukter innehåller, säger Peder af Geijerstam.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se läkaren och forskaren Peder af Geijerstam berätta i klippet om hur lakrits påverkar hälsan och hör hans råd till lakritsälskare. Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.