Bild på mördade Ahmed används för att hota skolkamrater

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på den mördade Ahmed Obaid, 16 år, har under flera dagar cirkulerat i sociala medier. Bilderna har spridits även i skolkamraternas sociala flöden tillsammans med grova rasistiska uttalanden.

– De skriver till exempel ”Ni har förstört Sverige, stanna i ert skitland” eller ”Ni ska gå samma öde till mötes som horungen på bilden”. Det är väldigt grova kommentarer, säger Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö.

De hotfulla budskapen började cirkulera under förra veckan och har pågått hela helgen, framför allt på Facebook, Snapchat och Instagram, enligt Kunskapsgymnasiets rektor.

16-åring skjuten till döds
Marie Forslin, rektor på Kunskapsgymnasiet i Malmö. Foto: Ylva Esping

Hon säger att de inte alls vet vem som ligger bakom kommentarerna men att det är polisanmält. Marie Forslin tror att hoten kommer utifrån.

– De här kommer någon annanstans ifrån. Det är jag nästan 100 procent säker på.

Sprider skräck på skolan

Kunskapsgymnasiets rektor säger att hennes elever tagit mycket illa vid sig av hoten.

– Framför allt blir de rädda. De har fått höra ”Alla er som förstört Sverige, ni hör inte hemma i Europa”. Nästan alla mina elever har utomeuropeisk bakgrund. Det är förfärligt! Jag förstår deras rädsla, säger Marie Forslin.

I nuläget vet hon inte exakt hur de nu ska gå vidare med det här på skolan, men hon är klar över att något snarast måste göras.

– Vi kommer prata med elever och personal. Idag är det även många som kommer delta i den manifestation mot våld som hålls på stadshusplatsen i Malmö. Vi måste göra något nu! De bruna krafterna tar varje chans de får att synas. De får inte verka oemotsagda! säger Kunskapsgymnasiets rektor Marie Forslin, till SVT Nyheter Skåne. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-åring skjuten till döds

Mer i ämnet