Bakterier som är motståndskraftiga mot antibiotika sprider oro Foto: Poppe Cornelius

Kraftig ökning av resistenta bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Under 2016 smittades rekordmånga personer av de multiresistenta bakterierna MRSA och ESBL i Skåne. Bakterierna är resistenta mot antibiotika och spridningen kan orsaka att vanliga infektioner blir svåra att bota.

Ökningen av inrapporterade fall med multiresistenta bakterier är tydlig i Skåne. Under 2000 rapporterades 32 fall av MRSA i länet, motsvarande siffra under 2016 var 721 stycken fall. Det visar statistik på landstingsnivå från Folkhälsomyndigheten som Nyhetsbyrån Siren tagit fram. Ökningen syns i flera län.

– Det är problematiskt att antibiotikaresistensen ökar och har gjort det kontinuerligt under många år. Vi måste fortsätta att arbeta aktivt inom området i Sverige, men även påverka internationellt, säger Olov Aspevall, sakkunnig läkare på Folkhälsomyndigheten, till nyhetsbyrån.

Kraftig ökning

Blekinge och Kalmar är de landsting som hade flest fall av MRSA sett till befolkningsmängden. I Blekinge rapporterades fem fall av MRSA under 2000 och 193 fall under förra året.

Även tarmbakterien ESBL ökade kraftigt i de bägge länen. ESBL är en sorts enzymer som bryter ner antibiotikan. Bakterier som bildar ESBL kan därför bli totalt resistenta mot de livsviktiga läkemedlen.

Internationellt arbete

Trots utvecklingen se ändå läkaren Olov Aspevall ser positivt på framtiden.

– Det är mycket som är på gång inom området. Nyckeln i frågan är att jobba internationellt och bland annat se över hur antibiotika används och skrivs ut, säger han.

Bakterierna som bildar ESBL finns i huvudsak i tarmen hos människa och djur. Människor smittas därför ofta via händer, föremål eller vatten som förorenats med bakterier från människors eller djurs tarmflora. För att bryta smittkedjan är det viktigt med handhygien efter toalettbesök, innan man lagar eller äter mat samt efter kontakt med djurs avföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.