Rökstopp inför operationer

Publicerad

Patienter som ska opereras inom region Skåne ska vara rökfria 6 – 8 veckor före och efter en operation.

De nya rutinerna gäller från den första november. Samtliga patienter som ska genomgå någon typ av planerad operation, ska få hjälp att sluta röka inför ingreppet.

Med professionell rökavvänjning och evetuellt nikotinersättning, ska patienten vara rökfri upp till två månader före och efter operationen.

Syftet är att undvika allvarliga komplikationer i samband med operationen. Enligt ett pressmeddelande från regionen, drabbas rökare dubbelt så ofta av komplikationer efter operation som icke-rökare. Det handlar till exempel om infektioner, sårläkning och blodproppar.

– Det känns självklart att uppmana patienter att sluta röka då vi ser att komplikationerna minskar med mer än 40 procent om man håller uppe med rökningen 6-8 veckor både före och efter en operation. Det här är bra både för patienterna och för hälso- och sjukvården, säger regiondirektör Jonas Rastad i pressmeddelandet.

Beslutet om rökstopp gäller för patienter som ska genomgå en operation som utförs på operationsavdelning. Mindre ingrepp som utförs i lokalbedömning utanför operationsavdelning, till exempel borttagning av mindre hudförändringar, omfattas inte av beslutet.

För de patienter som måste genomgå en akut operation är rekommendationen att ett rökstopp införs direkt efter ingreppet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.