Nu måste alla svenska fåglar hållas inomhus för att minska risken för fågelinfluensa. Foto: Jessica Bloem

”Stor omställning för små producenter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet om fågelinfluensa i Danmark måste alla fåglar i hela Sverige hållas inomhus. Uppfödaren Lina Laurin i Löberöd tog in de sista hönsen under tisdagen.

Sina första höns skaffade hon i mitten på 90-talet. I dag har Lina Laurin höns, ankor och gäss på Björkdala gård. Tidigare har hon också haft kalkoner och pärlhöns.

– Det började som en dröm om att ha ett par hönor i trädgården och få egna matägg. Sedan har jag blivit mer fascinerad ju mer jag har lärt mig, säger hon.

Fågelinfluensa i Skåne

Fågelinfluensa i Danmark

Efter att fågelinfluensa konstaterats bland tamfåglar i Danmark så beslutade Jordbruksverkets att höja skyddsnivån för alla svenska fjäderfän. De måste nu hållas inomhus.

Undantag får göras om det skulle innebära att fåglarna utsätts för onödigt lidande. Däremot måste foder och vatten ges inomhus.

– De flesta hönsen är inne. Resten ska in ikväll. Jag håller på att flytta in vatten och bad för ankor och gäss så att det uppfyller kraven. Jag kommer inte ta in ankorna och gässen inomhus.

Sist Jordbruksverket höjde skyddsnivån fick ankorna och gässen flytta in. Men det mådde de inte bra av, enligt Lina Laurin.

Lina Laurin har haft höns sedan mitten på 90-talet. Nu har hon in de sista inomhus efter att Jordbruksverket höjt skyddsnivån. Foto: Jessica Bloem

– De blev så svaga i benen. De blir så passiva inne så när vi släppte ut dem igen så kunde de knappt gå. Det var hemskt att se, säger hon.

Håller sig uppdaterad

Det är en ankbesättning i Skibstrup utanför Helsingör i Danmark som drabbats av fågelinfluensa. En tredjedel av ankorna dog av smittan. Resten avlivades igår måndag.

Lina Laurin tycker att Jordbruksverket borde införa zoner där man kan införa höjd skyddsnivå, istället för att det som nu ska gälla i hela landet. Hon menar att risken längre norrut i Sverige borde betraktas som väldigt liten.

– Det blir en stor omställning för alla som har småskalig produktion eller har hobbyhöns. De stora kommersiella besättningarna har ju hönsen inne på vintern ändå.

Lina Laurin känner sig inte särskilt orolig, men håller sig uppdaterad.

– Det är både kostsamt i pengar och smärtsamt för kropp och själ om man behöver slakta alla sina djur för att man får in en sådan här sjukdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fågelinfluensa i Skåne

Mer i ämnet