Socialdemokraterna i Skåne vill slopa det fria skolvalet Foto: TT

Skånes socialdemokrater går emot partilinjen

Uppdaterad
Publicerad

Det fria skolvalet har ställt till så mycket problem att det bör skrotas helt och hållet. Det beslutet fattades i helgen på Socialdemokraternas distriktskonkgress i Skåne.

På ett nationellt plan uppges det inte råda några tvivel om den socialdemokratiska partilinjen när det gäller föräldrars möjlighet att välja skola åt sina barn.

– Det är väldigt tydligt vad vi Socialdemokrater står för. Vi står bakom det fria skolvalet, det har vi fattat beslut om på vår kongress, säger Magdalena Andersson (S), en av partiets toppolitiker.

Val 2014

Men i helgen höll partiets största distrikt Skåne egen kongress. Just skolfrågan tog en hel del tid i anspråk. Det pratades bland annat om vinstbegränsning och mer makt åt kommunerna. Och så fattades ett radikalt beslut. Ett beslut som gör gällande att det fria skolvalet bör slopas.

– Kongressen var inte enig, men beslutet fattades, säger Niklas Karlsson (S), ordförande för Socialdemokraterna i Skåne.

På en av de brännande punkterna går alltså Skåne nu emot partiets nationella politik.

– Skolutvecklingen har fortsatt att falla i Sverige, Den frustration som finns mot den skolpolitik som förs blir allt större inom socialdemokratin, och det är det som kongressens beslut ger uttryck för, säger Niklas Karlsson.

Men någon förvirring bland de väljare som undrar var socialdemokraterna nu står i skolfrågan tycker han inte det finns fog för.

– Vår hållning i den här frågan är väldigt tydlig, den är att se till att de resurser vi avsätter till skolan också stannar där. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2014

Mer i ämnet