S och M fortsätter styra Eslöv

Uppdaterad
Publicerad

I dag blev det klart. Socialdemokraterna och Moderaterna fortsätter att styra Eslöv

– Vi vet att vi kan arbeta tillsammans och vi vet att vårt samarbete fungerar. Vi har en öppenhet mellan oss som är viktigt för att nå det bästa för Eslöv, säger Henrik Wöhlecke (M).

Der var en av förra valets stora överraskningar, alliansen mellan Socialdemokrater och moderater i Eslöv. Ingen gjorde någon hemlighet av att det övergripande syftet var att skapa en majoritet som inte var beroende av Sverigedemojkraternas stöd.

Valet i Skåne 2014

I fjol förklarade själva arkitekten bakom de oortodoxa samarbetet, socialdemokraternas kommunalråd Cecilia Lind, att hon inte ställde upp för omval.

Men nu är det alltså klart. Trots att båda partierna backade i valet får de med minsta möjliga marginal ihop tillräckligt många mandat för att bilda en majoritet. Och det tänker de också göra, offentliggjorde Johan Andersson (S) och Henrik Wöhlecke (M) på en presskonferens på fredagsmorgonen.

Innehållet i politiken får vi dock vänta på.

– Det kommer vi att presentera i december, säger Johan Andersson (S). Men utvecklingsfrågorna är viktiga för att vi ska kunna skapa tillväxt.

Uppgörelsen väcker kritik från flera. Miljöpartiet påpekar att det fanns andra lösningar.

– Socialdemokraterna kunde ha skapat en lika stor majoritet tillsammans med Centern och oss, säger Håkan Larsson (MP). De här blir förvaltning i stället för utveckling.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet