(S) vill höja skatten för att klara vården

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill anställa fler i vården och öppna nya vårdcentraler. För att klara detta är man beredda att höja skatten.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras. Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Först och främst kommer vi sätta stopp nedskärningarna som den borgerliga regionledningen tvingat vården till de senaste åren. Istället vill vi tillföra mer pengar till sjukvården för att kunna anställa mer vårdpersonal och öppna fler vårdplatser. Mer personal och vårdplatser behövs för att lösa vårdkrisen. Vi kommer också stoppa de ogenomtänkta omorganiseringar som vårdpersonalen ständigt tvingas lägga kraft på.

Vi vill utveckla en jämlik vård som är lika bra för alla oavsett inkomst, ålder, kön, eller bostadsort. Vi vill öppna fler vårdcentraler och filialer så att alla skåningar har rimligt nära till grundläggande vård. Dessutom måste arbetet med att förebygga och upptäcka sjukdomar på vårdcentralerna prioriteras.

Vi vill ha en vård utan köer. Väntetiden från upptäckten av cancer till behandling måste kortas. Återbesök och rehabilitering måste ges högre prioritet än idag. Vi föreslår en ny skånsk vårdgaranti med kortare väntetider till besök och operationer. Vårdgarantin skall också innehålla en kalendergaranti som innebär att en patient som ska få vidare behandling alltid får en tid direkt till nästa besök.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Våra ökade resurser till sjukvården kommer också primärvården till del med fler anställda läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Dessutom vill vi få ned de administrativa uppgifterna för både läkare och sköterskor för att de skall få mer tid för patienterna. Vi kommer att satsa på att bygga ut den offentliga vården för att öka den geografiska tillgängligheten till vårdcentraler eller distriktssköterskemottagningar. Vår målsättning för telefontillgängligheten är att ingen ska behöva vänta längre än 5 minuter i telefonkö till vårdcentralen.

Hur ska det finansieras med effektiviseringar eller skattehöjningar Socialdemokraterna svar:

Vi är beredda att höja skatten för att förbättra sjukvården. Vi föreslår i nuläget en skattehöjning som motsvarar ca 70 kr i månaden för en medelinkomsttagare.

Vi är också medvetna om att sjukvården behöver effektivisera sina arbetssätt på sikt. Men vi är övertygade om att det inte går att införa nya effektivare arbetssätt samtidigt som sjukvården tvingas till ekonomiska nedskärningar, såsom sker idag. Nya arbetssätt och samarbeten kan bara få framgång om det sker tillsammans med ett resurstillskott så att personalen har tid och kraft att lägga på effektiviseringsarbetet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.