Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Julie Goodrich och Alice Porsfelt står bakom utställningen om svartklubbar. Dockan till höger föreställer en civilklädd polis. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så gick det till när Malmös svartklubbar försvann

Publicerad

Många av Malmös svartklubbar har gått i graven. Just nu pågår en utställning om den underjordiska musikscenen på Malmö stadsarkiv.

Utställningen tar avstamp i Malmö omkring 1990 och låter oss följa den underjordiska musikscenen fram till våra dagar. Ett arbete som inte har varit helt enkelt eftersom mycket inte finns bevarat.

– Det man glömmer bort är att den här typen av kulturyttringar ofta går förlorade och sparas inte i några arkiv. Då är det viktigt att skriva ner de platser, personer och händelser som varit en del av det alternativa musiklivet, säger Alice Porsfelt som skapat utställningen tillsammans med Julie Goodrich.

Del av Malmös kulturarv

Utställningen är baserad på deras gemensamma uppsats på Malmö universitet.

– Sedan har vi också startat en så kallad historieverkstad på svartklubbstemat där de som varit involverade i den typen av scener delar med sig av sina upplevelser och kan lämna in material som sedan kan bli en del av arkivet och stadens kulturarv, säger Linus Sollin på Malmö Stadsarkiv.

Tuffare klimat i slutet av 2010-talet

Runt 2018 började polisen samarbeta med andra myndigheter i så kallade myndighetsgemensamma tillslag. Detta blev början till slutet för de verksamheter som var beroende av en ”permanenta lokaler”.

– 2018 gick olika myndigheter ihop för att sätta stopp för svartklubbarna, Myndigheterna började utfärda höga bötesbelopp. Då blev det omöjligt att ”tillfälligt! hyra en lokal av till exempel en förening. Ingen vågade hyra ut, säger Alice Porsfelt.

Utställningens grundstomme är ett antal djupintervjuer med olika aktiva arrangörer. Även en film, affischer, flyers och en del rekvisita finns att titta på. Utställningen pågår till den 1 juni. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.