Elza Dunkels, forskare, och Ulrika Rogland, jurist. Foto: Kristina Alexanderson/Tove Hansson/Privat

Experter: Så skyddar du ditt barn från faror på nätet

Publicerad

Prata öppet med dina barn men förbjud dem inte att lägga ut bilder på sig själva. Det rådet ger forskare.

– Att sätta upp förbud är det farligaste man kan göra därför att man riskerar att skuldbelägga barnet om det händer nånting. Man stänger dörren för en öppen kommunikation som vi vet är det enda riktigt säkra, säger Elza Dunkels, lektor i pedagogiskt arbete vid Umeå universitet.

Det är inte ovanligt att förövare försöker förmå barn att skicka fler och mer avklädda bilder på sig själva. Om föräldrarna då har förbjudit barnet att skicka bilder på sig själv får gärningsmannen en hållhake på barnet att använda i utpressningssyfte.

Sexbrott mot barn

”Ständigt samtal bäst”

Elsa Dunkels som forskat i interaktiva medier ger föräldrar rådet att prata med barnen om svåra saker, att kommunicera öppet om vad som händer på nätet.

– Forskningen visar att ett ständigt pågående samtal om de här frågorna är bäst. Man ska som förälder bjuda in till att våga berätta, säger Elza Dunkels.

Juristen Ulrika Rogland har som åklagare drivit flera uppmärksammade mål om sexuella övergrepp mot minderåriga. Hon menar att barn ofta skäms över att ha blivit utsatta för övergrepp på nätet och är rädda för att föräldrarna ska bli arga.

Fråga barnen om dagen

– Barnet kanske har skickat någon bild eller inte får vara på sidan. De blir rädda för att vuxna skälla och förbjuda saker, säger Ulrika Rogland, tidigare åklagare och numera målsägandebiträde.

Hon rekommenderar föräldrar att fråga sina barn hur det har varit på nätet idag, inte bara hur det har varit i skolan. Det handlar om att prata med barnen och skapa förtroende.

– Det här är ju en process man måste hålla igång, säger Ulrika Rogland.

Hit kan du vända dig

  • Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, vänd dig till polisen på 112 om det är akut, och annars till 114 14.
  • Har du tips om sajter eller användarnamn som du misstänker används av vuxna för att ta sexuella kontakter med barn kan du maila tips till polisen på itbrott.desk.rkp@polisen.se.
  • Behöver du som vuxen eller barn stöd eller information kring sexbrott mot barn har Rädda Barnen satt samman en lista med telefonnummer och adresser på ställen dit du kan vända dig till. Den hittar du här.
  • Om du har utsatts för brott, berätta detta för en vuxen i din närhet. Annars kan du vända dig till någon av dessa organisationer för stöd och hjälp: Rädda Barnen Vuxen: Rädda Barnens föräldratelefon och mejl, 020-786 786 eller foraldrar@rb.se.

          Barn eller ungdom: Ring 08-698 90 00 eller mejla till centrum@rb.se

          BRIS: www.bris.se 

          Tjejjouren:Alla som definierar sig som tjejer vända sig till en tjejjour för att prata: www.tjejjouren.se

Du kan alltid vara anonym om du inte vill berätta vem du är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexbrott mot barn

Mer i ämnet