Så ska id-kontrollerna bli snabbare

Uppdaterad
Publicerad

Id-kontrollerna på Kastrup station och på Hyllie ska bli snabbare. Två olika modeller ska testas under hösten, dessutom kommer 10-minuterstrafik att sättas in, något danska pendlare välkommar.

Idén är att perrongen vid spår 1 på Kastrup delas med ett staket, så att ett område skapas för dem som ska av tåget, och ett annat för dem som är kontrollerade och ska vidare till Sverige.

Id-kontroller på perrongen

Sveriges gränskontroller

Vid det första alternativet stannar tåget från Köpenhamn vid den första delen av perrongen. Alla passagerare stiger av och går genom id-kontroller som är uppbyggda på perrongen eller vid flygterminal 3. När tåget är tömt kör det fram till nästa del av perrongen, där kontrollerade passagerare kan stiga på.

Staketport öppnas

Det andra alternativet innebär att tåget stannar vid normal stopplats vid perrongen. Därefter lämnar alla passagerare tåget och perrongen. De som ska vidare till Sverige kontrolleras när de kommer ned till perrongen från Flygterminal 3, men i den del som är närmast Sverige. Tåget står hela tiden still på perrongen. Därefter öppnas portar i staketet och passagerarna kan gå på tåget. Färden fortsätter sedan med samma tåg.

Även Hyllie ses över

Även kontrollerna på Hyllie ska ses över och göras om. Hur omgörningen i Hyllie blir är i dagsläget inte klart. Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) bekräftar för SVT att man även kommer sätta in 10-minuters trafik över Öresundsbron för att underlätta för de resande.

– Alla de här åtgärderna tillsammans hoppas vi ska göra så att resandet kommer att bli nästan lika bra som det var före gränskontrollernas införande, säger Henrik Fritzon (S), regionstyrelsens ordförande till SVT Nyheter Skåne på onsdagen.

– Tidigare tog en resa mellan kphm och malmö ca 35 minuter med de här åtgärderna tror vi att vi kommer ner på sju till tio minuter längre tid, säger han.

Fritzon räknar med att förändringarna av id-kontrollerna ska vara klara om en till två månader, först på Kastrup och därefter på Hyllie.

”Belsut i rätt riktning”

– Vi är superglada för att vi får 10-minuterstrafik, säger Michael Randropp som är talesperson för pendlerklubben Kystbanen och representerar klubbens 2000 medlemmar.

– Nu blir det mindre stress och det är det vi har kämpat för så vi glädjer oss mycket, säger han.

Han tillägger att trots tätare trafik kommer pendlarna forsätta avbrytas i sin resa, inte bara en utan två gånger.

– Nu kämpar vi för att det bara blir en id-kontroll i kastrup och att den i Hyllie tas bort, då skulle vi bli ännu gladare, säger Michael Randropp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet