Så ska lärarbristen botas

Uppdaterad
Publicerad

Allt från betalning under utbildningen till import av arbetskraft från andra länder i Europa. I Malmö diskuteras nu alla tänkbara sätt att inom loppet av fyra år fixa fram 3000 nya lärare.

För att lösa den akuta bristen på lärare borde lärarstudenter snabbare komma ut i arbete, det menar Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö. 

– Eleverna kan läsa två år och sen börja jobba och samtidigt studera på distans, lägger han fram som ett av alla de förslag som nästa vecka ska presenteras för skolminister Gustav Fridolin.

Inom loppet av de närmaste åren behöver Malmö 3 000 nya lärare och 26 nya skolor ska öppnas. Även om samtliga nyutexaminerade lärare i Malmö stannade kvar i kommunen skulle klasser stå utan lärare.

– Det här är den största  utmaning vi ställts inför i modern tid, vi måste tänka i nya banor, konstaterar Anders Malmquist.

Ont om tid

En arbetsgrupp bestående av representanter från Malmö stad och Malmö högskola jobbar därför heltid med en enda uppgift: Hitta personal till alla nya elever, alla nya skolor. Och det måste gå fort.

Att snabbare få ut lärarstudenterna i klassrummen är ett av förslagen. Idag gör de praktik, men kommer inte ut i skolorna på allvar förrrän efter fyra år.

– Om de kunde göra halva utbildningen på distans och samtidigt arbeta skulle de slippa ta studielån för den senare delen. Det borde vara attraktivt, säger Anders Malmquist.

Studenter positiva

De elever SVT Nyheter träffar på lärarprogrammet i Malmö håller med.

– Jag hade hoppat på en sån utbildning direkt, säger Camila Fernandez. Mer praktik hade också hjälpt mig att bättre förstå hur de teorier vi lär oss ska användas.

Samma sak säger Filip Persson, lärarstudent.

– Det låter perfekt! Jag tycker att det är alldeles för lite praktik i utbildningen idag.

Malmö stad vill också ha in nya yrkesgrupper i skolorna, till exempel logopeder och socionomer som skulle kunna avlasta lärarna.

– Dessa skulle kunna erbjudas en kortare utbildning på Malmö högskola, säger Anders Olsson, utbildningschef.

Personal kan ”importeras”

Att utbilda ”lärarassistenter” på högskolan är ett annan tänkbar väg. Redan idag finns många elevassistenter och extra resurspersoner ute på skolorna som skulle kunna erbjudas en kortare påbyggnadsutbildning.

Arbetsgruppen ska också undersöka om det finns möjligheter att ”importera” lärare från ander europeiska länder till Malmö.

– Det kan finnas ett överskott i Europa och då kan vi göra som Region Skåne, ta in denna yrkesgrupp från andra länder, säger Anders Malmquist. Är de engelsktalande så kan de ju börja undervisa direkt i högre klasser samtidigt som de läser in svenska språket.

Ljus framtid för studenter

Alla nya utbildningsvägar kräver dock statliga pengar. Nästa vecka ska Anders Malmquist tillsammans med sina kolleger från Stockholm och Göteborg träffa utbildningsminister Gustav Fridolin för att prata om alla nya vägar att rekrytera personal till skolorna.

– Jag upplever en lyhördhet från utbildningsdepartmentet, man är intresserad av nya förslag och nya idéer.

Studenterna på lärarhögskolan i Malmö är väl medvetna om de kommer att vara hett eftertraktade när de tagit sin examen.

– Ja, jag som är lärare i naturvetenskapliga ämnen kommer kunna välja var jag vill jobba, konstaterar Robert Kaneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.