Så undviker du att halka – gå som en pingvin

Uppdaterad
Publicerad

Det är fastighetsägarens ansvar om du ramlar eller får snö i huvudet. Men det finns några riktiga proffs att lära av för att undvika halkrelaterade skador – pingvinerna.

I Skåne län är det generellt kommunernas ansvar att röja snö och is på allmäna platser och torg, alltså de områden som ligger inom detaljplaneringen. De ytor som finns intill fastigheter är fastighetsägarens ansvar – det gäller utfarter, trappor och att röja taket från snö och is.

Kommunen har ansvar att röja på de platser som används för allmän trafik, men i till exempel Malmö stad har man skrivit en egen stadga som säger att det är fastighetsägarens ansvar att se till att gångbanan är snö-och is fri samt sandad.

Fastighetsägaren ansvarig

Ansvarsområdet för fastighetsägaren är den intillliggande gångbanan samt yta som finns mellan gångbana och tomtgräns. Om ingen tydlig gångbana finns så är det tre meter från tomtgränsen som gäller.

Fastighetsägaren kan anlita kommunen att röja gångbanan mot betalning. Men skulle någon ramla är det dock fortfarande fastighetsägarens ansvar. Man kan teckna en ansvarsförsäkring som fastighetsägare.

Gå stabilt – undvik att falla

Och som privatperson kan man teckna en olyckfallsförsäkring. För trots att det är fastighetsägarens ansvar om du ramlar eller får snö i huvudet så måste du som privatperson för att få skadeersättning lyckas bevisa att fastighetsägaren inte gjort tillräckligt för att röja gatan eller taket – och det kan bli knepigt.

Men det finns ett sätt till: nämligen att gå som en pingvin. Ta korta steg, böj lite på knäna och lägg tyngdpunkten på ditt främsta ben – lär dig hur i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.