Saftig nota för Svenska kyrkan efter påvens besök Foto: Gunilla Fritze

Påvebesöket blev dubbelt så dyrt som beräknat

Uppdaterad
Publicerad

När påve Franciskus besökte Skåne under ett par dagar i höstas gick slutnotan på cirka 30 miljoner kronor och för Svenska kyrkan blev det betydligt dyrare än man beräknat.

Det fanns ingen riktig budget för hur mycket påvens besök skulle kosta. Flera skulle vara med och dela på kostnaderna. Lutherska världsförbundet och Vatikanen tog initiativ till mötet, som skulle uppmärksamma 500-års minnet av reformationen.

Svenska kyrkan och Stockholms katolska stift var värdar för mötet när påven med följe besökte Malmö och Lund i slutet på oktober förra året.

Det var ett rigoröst säkerhetpådrag och det byggdes många kilometer med kravallstaket vid de platser som påven besökte, bland annat Lunds domkyrka, Malmö arena och Malmö stadion.

Poliser fick jobba övertid och hyrorna för Malmö arena och Malmö stadion liksom TV-sändningarna, som Svenska kyrkan och katolska kyrkan betalade, blev dyrare än beräknat för arrangörerna.

– Det blev betydligt dyrare än vi räknat med. När vi började planera pratade vi om en gudstjänst och eventuellt ett symposium, säger Margareta Grape, projektledare i Svenska kyrkan.

Blev dubbelt så dyrt

Svenska kyrkan trodde att slutnotan skulle landa på cirka fyra miljoner kronor men nu blev det mer än det dubbla, nio miljoner, enligt Margareta Grape.

– Det var framför allt kostnaderna för säkerheten och eventet på Malmö arena som drog iväg, säger hon.

Det var ett stort tryck från allmänheten som gjorde att omkring 10 000 personer släpptes in i Malmö arena för att lyssna på musik, påven och flera andra talare, bland andra statsminister Stefan Löfven.

Vill inte berätta om kostnader

Katolska kyrkan är inte klar med sin sammanställning och vill inte berätta hur mycket de fick betala till Malmö FF för att hyra Malmö stadion, så de kunde hålla en katolsk mässa under påvens andra dag i Sverige.

– Det blev mycket dyrare än vi hade tänkt men vi har en överenskommelse med fotbollsföreningen så jag vill inte säga vad vi fick betala, säger Katraina Hellner, presstalesperson för katolska kyrkan i Sverige.

Hon betonar att det var en unik händelse att påven kom till Sverige. Det senaste påvebesöket var för 27 år sedan.

– Det är klart att det går ut över annan verksamhet men vi får bara acceptera att det blev så här dyrt, säger hon.

Lutherska världsförbundet bidrog med två miljoner, Lunds kommun med knappt en miljon och Malmö stad med 420 000 kronor.

Den stora kostnaden för påvens säkerhet fick polisen som betalade drygt 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.