Myndigheten för samhällskydd och beredskap vill höja säkerheten i Malmömässan. Foto: Johanna Stenberg

Insatschef stöttade på Malmömässan

Uppdaterad
Publicerad

Nu slår Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) larm om situationen på asylmottagningscentret i Malmömässan. Men enligt polisen i Skåne har ingen särskild säkerhetsinsats samordnats.

Enligt MSB har ordningsstörningar uppstått mellan asylsökande i Malmömässan. Det är meningan att de asylsökande ska stanna några timmar men många bor flera dagar i mässlokalen innan de körs till andra boenden i landet.

”Förtätning, osäkerhet kring framtiden, olika etnisk och religiös bakgrund samt psykisk ohälsa är anledningar som lyfts fram”, heter det i myndighetens veckorapport”, enligt Aftonbladet.

Polisen har nu tillsatt ett befäl som ska samordna en säkerhetsinsats i hallen.

– Det är människor som kommer från krigsdrabbade områden och människor med olika etniciteter och de har inte samma uppfattning om saker och ting, det är givet, säger Ulf Sempert, polisens kommenderingschef för flyktingsituationen i Skåne, till tidningen.

Tidigare har bland andra Rädda Barnen kritiserat förhållandena i mässhallen och varnat för att barnens hälsa riskeras.

Men Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, säger till SVT Nyheter Skåne att uppgifterna om att polisen tillsatt ett befäl är överdrivna.  Förvisso arbetade en  insatschef från polisen i mässan under ett par dagar, men inte för att samordna en säkerhetsinsats, enligt Westford.

– Mässan var avsedd som en väntsal, inte som ett boende. Migrationsverket var hårt ansatta. Insatschefen fanns på plats under några dagar och stöttade upp för att skapa ett bättre flöde i lokalerna, säger Ewa-Gun Westford.

Insatschefen är nu tillbaka i ordinarie tjänst på Hyllie station och Lernacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.