En av grossisterna i Malmö sålde godis för 9,5 miljoner till danska målvaktsföretag. Foto: Fredrik Svenningsson

Så tjänade godisfuskarna miljoner på danska blufföretag

Uppdaterad
Publicerad

Godis har sålts för mångmiljonbelopp till danska företag som enligt Skatteverken i Sverige och Danmark är rena skenföretag. Det handlar bland annat om företag som varit registrerade som försäljare av rengöringsmedel, där ägarna är bosatta utomlands och adresser lett till en bilhandlare.

Flera godisgrossister i Malmö har under de senaste åren haft gammalt godis och godis med falska etiketter till försäljning. Miljöförvaltningen har gett säljförbud på uppemot hundra ton falskt och gammalt godis bara de senaste åren.

Sålde godis för 9,5 miljoner till skenföretag

Vi har försökt få kontakt med ett par av de godisgrossister som SVT Skåne har granskat – utan att lyckas. Det ena företaget ligger på en industritomt i Malmö. Ägaren är en dansk som har flera konkurser bakom sig i Danmark.  I handlingar från Skatteverket avslöjas hur den svarta handeln med godis till Danmark kan gå till.

Godisfusket i Malmö

Det handlar om framför allt sju danska kunder som grossisten sålt godis till för sammanlagt 9,5 miljoner kronor.

Ett av företagen ligger i ett av Malmös industriområden. Ägaren har flera konkurser bakom sig i Danmark. Foto: Fredrik Svenningsson

Godisköpare var registrerad försäljare av rengöringsmedel

Under 2016 och 2017 har grossisten, enligt Skatteverket, sålt godis till danska kunder som danska myndigheter pekat ut som rena skenföretag.

Det handlar om danska företag som är registrerade som försäljare av rengöringsmedel, där ägarna är försvunna eller bor i andra länder. De danska kunderas adresser har lett till tomma källarlokaler, bilhandlare, en liten lägenhet och postboxar.  Det har också förekommit misstänkt förfalskade kundunderskrifter.

Ingen av de danska kunderna har heller betalat moms på godisköpen i Sverige.

”Kanske säljs svart i Sverige”

Och det här problemet är välkänt hos Skatteverket. I Malmö har man utrett 10-15 liknande ärenden under åren.

– Det är framför lönsamt för de som köper in godiset utan att betala någon moms. Men sen är det givetvis så att de svenska företagen tjänar på det här också. Vi är inte helt säkra på att allt godis som påstås säljas till Danmark verkligen går dit. Det kan säljas svart i Sverige också, säger Torbjörn Larsson, expert på Skatteverket.

– Dessutom vet man ju inte om det sen delas på vinsterna mellan grossisten och kunden, säger Torbjörn Larsson.

Grossisten: agerade i god tro

Grossisten menar, i svar till Skatteverket, att han agerat i god tro – alltså att han inte visste att företagen var skenföretag.

Men Skatteverket menar att flera saker pekar på att han kände till detta. Därför har de möjlighet att i efterhand begära svensk moms på den svarta försäljningen. I grossistens fall har det lett till en skatteskuld på över tre miljoner kronor.

Tog felaktigt bidrag från Arbetsförmedlingen

Vi hittar liknande upplägg hos en annan godisgrossist i Malmö, där fakturor har lett till målvaktsföretag.

Arbetsförmedlingen kräver dessutom tillbaka över 40 000 kronor från grossisten för felaktigt utbetalda bidrag för bland andra ägarens fru, som fick bidrag för nystartsjobb – trots att grossisten inte betalat löner eller arbetsgivaravgifter för de anställda. 

Vad kan man säga om den här typen av grossister?

– Vissa företag misstänker vi är direkt bildade för att vara en del av skattebedrägerier i Danmark. Sen finns det företag som inte kontrollerar tillräckligt att varorna faktiskt förs till Danmark, säger Torbjörn Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Godisfusket i Malmö

Mer i ämnet