Skånsk schackspelare bland världseliten

Uppdaterad
Publicerad

Nils Grandelius från Dalby beskrivs som den största svenska schacktalangen på decennier.

I måndags började Norway Chess Open. En tävling med idel världsspelare. I den inledande blixtturneringen spelade Nils Grandelius oavgjort mot norske världsettan Magnus Carlsen.

– Det jag uppskattar med schack är att det är väldigt svårt, säger Nils. Reglerna är skenbart enkla, men ju mer man studerar ju längre från att förstå spelet kommer man. Det är så otroligt komplext, det finns mycket att kunna. Det tar aldrig slut och blir bara intressantare och intressantare.

Hans spelstil har alltid varit aggressiv, kreativ. Med mycket fantasi.  Även om han lugnat sig lite så spelar 22-årige Nils Grandelius väldigt ofta väldigt riskabelt.

Schack besläktat med musik

– Jag är en ganska impulsig person generellt och jag lever ett ganska lustbetonat liv. Jag gör vad jag känner för. Och det blir ju mest schack normalt sätt, säger Nils och skrattar. Men andra grejer också. Mycket musik, konserter, festivaler och sånt.

– Jag tror att schack liknar musik på flera sätt. Den talang man behöver för att vara duktig musiker påminner om de talanger man behöver för schack. Mönsterigenkänning och känsla för harmonier och sådana saker.

På tisdagen börjar huvudturneringarna i Norway Chess Open, där hela världseliten är med. Nils har kvalificerat sig trots sin 114:e plats på världsrankingen.

– Min inställning är att jag är där för att lära mig saker och för att få erfarenhet. Då har man inget att förlora, rent schackligt. Någon press är det inte. Det är bara ren njutning.

Tisdagens spelresultat

Nils Grandelius höll länge jämna steg med världstvåan Vladimir Kramnik när superturneringen Norway Chess inleddes i Stavanger på tisdagen. Till slut fick han dock ge sig när båda spelarna började få dåligt med tid, skriver Sveriges Schackförbund på tisdagskvällen i ett pressmeddelande.

– Jag blev för avslappnad och självsäker ganska tidigt i partiet, efter att jag fått en bra och väldigt säker ställning. Efter några nonchalanta drag fick han reell press, men då började jag också skärpa mig och jag försvarade mig bra. I ömsesidig lätt tidsnöd fick han in ett par obehagliga drag som jag dessvärre inte lyckades bemöta på bästa sätt, förklarar Nils Grandelius, som imorgon ställs mot världssjuan Levon Aronian.

Norske världsmästaren Magnus Carlsen infriade förväntningarna och började med vinst mot indiern Pentala Harikrishna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.