Foto: Heiko Junge / TT

SD-kopplingar till medborgargarde i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Ledaren för medborgargardet Soldiers of Odin i Trelleborg har kopplingar till Sverigedemokraterna. Nu portar partiet medlemmar som har samröre med gruppen.

Trelleborg var en av de första städerna i Sverige där medborgargardet etablerade sig. Gruppen har synts patrullera på stadens gator.

Efter etableringen har Sverigedemokraterna på orten blivit varse om att den lokala ledaren för medborgargardet är medlem i SD Vellinge, uppger Helmuth Petersen (SD), oppositionsråd.

Mannen har besökt partiets möten i Trelleborg vid flera tillfällen.

– Det är ett antal gånger han har varit nere och tagit en kopp kaffe som alla andra, och varit klädd som alla andra. Han har också varit mycket trevlig. Därför blev man mycket förvånad när man läste det, säger Helmuth Petersen.

Tidigare nazist

Enligt Expo är ledaren för medborgargardet en person som tidigare var aktiv nazist och som utifrån vad han delar på nätet fortfarande hyser nazistiska sympatier.

Sverigedemokraterna har också uppmärksammat att flera andra medlemmar har gillat medborgargardet på sociala medier. Tidigare i veckan deklarerade man därför att samröre med gruppen inte anses acceptabelt.

– Då är de inte välkomna till våra träffar längre. Vi kan inte förbjuda dem från att bli medlemmar men vi kan däremot hålla dem borta från lokalen, säger Helmuth Petersen.

Samröre kan anmälas

Det är partistyrelsen som beslutar om eventuella uteslutningar ur partiet. Helmuth Petersen säger att man kan komma att anmäla samröre om det upptäcks.

– Om de beter sig illa åt så får vi faktiskt titta på det. Medborgargarden ska inte finnas på gatorna. Det är fler poliser som behövs, säger Helmuth Petersen.

Ordförande för SD i Vellinge, Mats Carlström, vill varken bekräfta eller dementera uppgiften om att ledaren för medborgargardet är medlem i partiet.

I ett mejl till SVT Nyheter Skåne skriver Carlström samtidigt att man tar avstånd från alla typer av medborgargarde, oavsett vem som står bakom eller driver dessa.

”I övrigt så diskuterar vi inte interna angelägenheter med varken press eller media helt enligt vår kommunikationsplan”, skriver han.

Kritik mot etablering

Medlemmarna i Nätverket för mångfald och allas lika värde arbetar för att främja integrationen i Trelleborg. Här är kritiska till medborgargardets etablering i Trelleborg.

– Man undrar ”Varför då?” Jag kan inte se något behov av deras skyddsverksamhet eller medborgargarden över huvud taget. Det brukar inte föra med sig något gott, säger Mats Åstrand, en av grundarna till nätverket.

Han säger att ett medborgargardet inte ska få sätta nätverkets agenda.

– Vi jobbar positivt och vi gör våra arrangemang för att samla människor som står bakom allas lika värde och mångfald, de som vill utveckla det samhälle som finns i dag, säger Mats Åstrand.

Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd, har uppmärksammat medborgargardets etablering i Trelleborg. Han menar dock att gruppen rör sig i periferin.

– Det känns märkligt att det finns människor som har en dragning till en sådan grupp. Men Trelleborg är en trygg stad, säger Torbjörn Karlsson.

SVT Nyheter Skåne har sökt ledande personer inom medborgargardet i Trelleborg, men de har inte gått att nå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.