Patrik Jönsson (SD), regionråd i Skåne. Foto: TT

SD:s regionråd: ”Dåligt omdöme av Ulf Erlandsson”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas toppnamn i Hässleholm har visat prov på dåligt omdöme när han länkade till sidor som är högerpopulistiska. Det anser regionrådet Patrik Jönsson.

Det finns inga krav från Sverigedemokraterna på riksnivå att Ulf Erlandsson ska lämna sin post som oppositionsråd och kommunstyrelsens förste vice ordförande i Hässleholm.

– Nej, det finns inga sådana krav och jag har pratat med Ulf (Erlandsson) två gånger om det som hänt, säger Sverigedemokraternas regionråd Patrik Jönsson (SD) till SVT Nyheter Skåne.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Han säger att det är ”svårt att hålla koll på alla sidor på nätet” och att han själv inte kände till vem som ligger bakom Fria Tider förrän igår då han gick ut på nätet och läste.

En andra chans

– Vi som är politiker ska vara noga och ha bra omdöme. På kort sikt kan det här skada partiet men Ulf är ångerfull och han säger att det inte kommer att upprepas, säger Patrik Jönsson.

Enligt tidningen Expo har Ulf Erlandsson spridit närmare 130 texter från Fria Tider på sin Facebook-sida, bland dem en artikel med rubriken ”Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras”.

Han tror att många tycker Ulf Erlandsson har visat prov på dåligt omdöme.

– Det tycker jag också, men jag känner Ulf och han är en bra person. Han bör få en andra chans men om det upprepas är det ett problem, säger Patrik Jönsson.

Inget agerande från SD-ledningen

– Vi har haft en intern dialog mellan berörda parter; partisekreterare, vår pressavdelning, Ulf Erlandsson och Patrik Jönsson. Vi har tagit upp att de (Ulf E och Patrik J) kommenterar detta i mediala sammanhang, där man dels bett om ursäkt och dels tagit avstånd från det inträffade.

Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna. Foto: Pressbild

– Vi kommer i nuläget inte agera ytterligare, men finns det anledningen framgent kommer så att ske, skriver Henrik Gustafsson, informationsansvarig hos Sverigedemokraterna i ett mail till SVT Nyheter Skåne.

På frågan hur Sverigedemokraterna ser på Fria Tider, svarar Henrik Gustafsson:

– Vi står fast i det som tidigare kommunicerats från partiledningen vad gäller partiets syn på berörd sajt och vi tycker naturligtvis att det inträffade är olyckligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Ulf Erlandsson (SD)

Mer i ämnet