(SD) vill satsa på äldre och spara på kultur

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna vill satsa på de äldre och garatera att väntetiden på akuten inte blir längre än två timmar. För att åstadkomma detta vill partiet göra kraftiga besparingar inom kultur och regional tillväxt.

Under året har det till exempel rapporterats om kaos på akuten på SUS och bristen på förlossningsplatser vilket orsakade stora problem i somras.  Hur vill ditt parti förändra sjukvården i Skåne?

Vår regionfullmäktigegrupp antog för några veckor sedan fem kärnfrågor som utgör huvudstommen i vårt valmanifest, av dessa fem kärnfrågor handlar tre om hälso- och sjukvården. Vi vill:

Att alla vårdanställda skall ha rätt till heltid.

Att det skall vara ett garantiåtagande med max två timmars väntetid till akutmottagningarna.

Vi vill inrätta speciella äldrevårdcentraler då vi har en stor och växande andel äldre i samhället som lever längre.

Utöver detta så vill vi ge verksamheterna en större arbetsro från som idag ständiga omorganiseringar och förflyttningar som är tänkta att effektivisera, det vill säga spara pengar, men som i realiteten bara leder till en sämre arbetssituation för personalen och därmed ofta högre kostnader i slutänden.

Vad gäller bristen på personal i somras i förlossningsvården berodde detta på att ansvariga chefer lagt ut en semesterplan som inte korrelerade mot det verkliga behovet.

vi vill vidare att all ambulansverksamhet i Region Skåne skall drivas i offentlig regi.

Hur vill ditt parti att tillgängligheten i primärvården ska förbättras – tex att det lättare går att komma fram till vårdcentralen och att färre patienter listas per läkare?

Tillgängligheten ökar om man kan frigöra tid från en del av läkarnas administrativa uppgifter.

Då det det tyvärr är svårt att hitta läkare så måste man göra det mer attraktivt med sådana tjänster i primärvården.

Ett steg dit är att ha en bättre personalpolitik än idag genom att påverka viljan att arbeta i primärvården genom större möjligheter till dialog och medinflytande för läkarna och personalen då alltför många känner att beslut fattas över deras huvuden och där de många gånger blir informerade först i efterhand när även stora beslut redan har blivit fattade.

Primärvårdsenheterna i de mest avlägsna delarna av regionen skall kunna locka läkare till sig genom bättre lönemässiga villkor.

Vidare skall man frigöra tid från läkarna genom att låta sjuksköterskor och läkarsekreterare göra en del av de administrativ uppgifter som läkarna idag sitter med då får man ut mer tid av läkarna genom att de blir avlastade dessa allmänna administrativa uppgifter och får därmed mer tid över till patienterna.

Hur ska det finansieras, med effektiviseringar eller skattehöjningar?

Det är alltid den lättaste lösningen att höja skatterna för att få mer pengar att spendera.

Sverigedemokraterna anser att en höjning av skatterna skall vara ett alternativ först när man har sett över hela den ekonomiska situationen i sin helhet.

Några besparingar eller effektiviseringar inom området hälso- och sjukvård är inte längre möjliga.

Däremot ser vi att det går att göra kraftiga besparingar inom områdena kultur och regional tillväxt, vilket är två områden som inte på länge har fått några större besparingskrav att uppfylla.

Tillgång till ett brett kulturutbud är inte nödvändigt, men tillgång i tid till en god hälso- och sjukvård är nödvändigt anser Sverigedemokraterna!

Vi är inte främmande för skattehöjningar, men detta verktyg skall först användas när nödvändiga besparingar gjort på andra områden än hälso- och sjukvården.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.