Foto: Andreas Holm

Snöhalka ställde till det i trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Under natten och morgonen har ett ymnigt snöfall dragit fram över Skåne. Under morgontimmarna har det som faller allt mer kommit att likna regn, men den låga temperaturen gör väglaget lömskt vilket lett till flera trafikolyckor.

–Det var värst under förmiddagen men nu har det lugnat ner sig, säger Johanna Persson pressinformatör hos Skånepolisen.

Sedan klockan fem på morgonen har minst 45 trafikolyckor rapporterats in till polisen.

– Några ärenden har varit där personer har förts till sjukhus, men de flesta ärenden rör avåkningar där bilar har kört in i varandra och där det sedan uppstått köbildningar, säger Fredrik Bratt, pressinformatör hos polisen.

Vad har olyckorna berott på?

– Många beror på att man kört för fort och att man har kort avstånd.

Har några av dem kört med sommardäck?

– Det undersöker vi på plats. Men man får inte böter för att man kör med sommardäck, det är den 1 december man måste ha det när det är vinterväglag, säger Fredrik Bratt.

Långa köer på E22

Singelolyckor har  rapporterats från hela i länet, bland annat vid Löddeköpinge och Staffanstorp. I en rondell i Staffanstorp hamnade en personbil i diket, och räddningstjänsten fick klippa upp taket. Det är oklart vilka skador föraren fick. Det rapporteras även om en buss som fastnat i en snödriva vid E22.

Buss som fastnat. Foto: Jessica Bloem

På väg 19 utanför Knislinge kolliderade flera fordon strax före 7.30. Skadeläget är oklart, men det kan vara svårt att komma fram på vägen de närmaste timmarna.

Vid Möllebacken krockade tre personbilar, där en person var fastklämd. Räddningstjänsten fick klippa loss taket för att få ut personen, som sedan färdades till sjukhus med oklara skador.

Även i nordvästra Skåne har det varit svår halka på vägarna. Bilar har kört av i bland annat Höganäs och Bjuv.

Vid trafikplats Norra Varalöv på E6 stängdes ytterfilerna av i båda riktningarna efter att en personbil kört in i mitträcket och på E22 vid Hörby var det under förmiddagen långa köer.

På E22 vid Hörby var det  köer och gick långsamt fram. 

Långa köer på E22 vid Hörby. Foto: Jessica Bloem

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.