Se ut över Malmö från 20:e våningen

Uppdaterad
Publicerad

I dag var det pressvisning av Malmö Live – stadens nya konsert- och kongressbygge.

Bara några minuters promenad från Centralstationen växer Malmö Live fram. Hotelldelen har nu kommit till den 20:e våningen av de totalt 25. Men i bygget av projektet ingår även en kongressal, ett konserthus, kontor och bostäder. Sommaren 2015 invigs projektet med nyskriven musik och Malmö Symfoniorkester. Alla inblandade i Malmö Live talar om ett helt kvarter som växer fram – och där upplevelser kommer att finnas både inomhus och utomhus.

– Själva visionen handlar om att det ska vara levande nästan dygnet runt, året om. Det kommer att hända saker utomhus längs med bryggorna och på torget och det finns stora öppna ytor inomhus, säger kulturdirektör Elisabeth Lundgren.

Kommunen kommer att driva konserthuset. Taket kommer att vara på plats om några veckor.

– Sen ska vi fylla det med innehåll också, just att arbeta fram ett boknings- och biljettsystem och hur säsongen ska se ut 2015-2016, säger Anders Hultgren, projektledare på Malmö stad.

En av huvudaktörerna i huset kommer att vara Malmö Symfoniorkester som räknar med att erbjuda fler konserter än vad man gör i dag. Och det trots att man inte ens vet om man har budgeten för det.

– Vi kan inte sitta ner och vänta på att vi ska få eller inte få pengar utan vi fortsätter vår planering. Vi kan göra så att vi bokar artister men kanske inte skriver kontrakt i första hand, säger Meta Alm, projektledare på Malmö Symfoniorkester.  

Totalt är byggkostnaden för konserthuset 750 miljoner kronor, till det kommer byggandet av garage som kostar ytterligare 126 miljoner.

– Vi håller budgeten för projektet, säger Anders Hultgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.