Sex får döda i ny vargattack

Uppdaterad
Publicerad

Sex får dödades och två skadades vid ett sannolikt angrepp av varg utanför Sjöbo i natt.

Fåren attackerades i Fränninge norr om Sjöbo. Det är bara en mil från Östra Sallerup där nio får revs i helgen.

– Vi är så gott som säkra att det rör sig om varg, säger Bertil Nilsson på Länsstyrelsen.

Varg i Skåne

Sannolikheten är stor att det rör sig om samma varg som rev fåren i Östra Sallerup i helgen. Länsstyrelsen tror att det bara finns en varg i Skåne. Men det är svårt att veta säkert. Ytterst få vargar i Sverige har radiosändare och det gör att de är svåra att hitta och följa.

Stark instinkt

Men om det nu är bara en varg – varför dödar den så många djur?

– Det gör alla rovdjur, säger Bertil Nilsson.

– Man kallar det för överskottsdödande. Anledningen är den starka jaktinstinkten. Och den förstärks ytterligare i en konstgjord miljö som en fårhage. Där kan djuren inte komma undan och då dödar också vargen fler.

Naturvårdsverket har bett Länsstyrelsen att yttra sig över begäran om skyddsjakt på den skånska vargen. I avvaktan på beslut råder Länsstyrelsen fortfarande fårägarna att se över sina stängsel och kanske också öka sin egen närvaro vid fårhagarna på kvällar och nätter.

Förnyar kravet

LRF Skåne förnyar sitt krav på skyddsjakt efter den nya attacken.

– Nu får det vara nog, säger Stig Lundström från LTF Skåne.

– Att stängsla ute vargen är inte rimligt. Det enda rätta är ett snabbt beslut om skyddsjakt för att skydda tamboskapen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Skåne

Mer i ämnet