Sedan i november har den rullande sexkliniken använts av prostituerade som ett substitut till gatan. Foto: TV 2 Lorry

Sexambulans ska hjälpa prostituerade

Uppdaterad
Publicerad

En gammal ambulans har gjorts om till en sexklinik för prostituerade i Köpenhamn. Ambulansen ska kunna användas av sexarbetarna istället för trappuppgångar eller garage.

Sen i november har den rullande sexkliniken använts av prostituerade som ett substitut till gatan. Det är Sexarbejdernes Intresse Organisation och Foreningen Minoritet som driver projektet för att prostituerade ska kunna få tryggare arbetsförhållanden, skriver TV 2 Lorry.

Enligt det danska Socialforskninginstituttet utsätts nästan hälften av alla sexarbetare i Danmark för våld eller hot. Något som ”Sexulansen” ska försöka motverka.

Kondomer på parkeringar

Michael Lodberg Olsen från Foreningen Minoritet är en av skaparna bakom projektet. Han har tidigare startat ett liknande projekt för missbrukare, en fixeambulans där missbrukare kunde ta sina droger i en steril miljö.

Michael Lodberg Olsen bor i Vesterbro där många sexarbetare arbetar.

– Många gånger när jag skulle ta min bil på morgonen låg det använda kondomer bredvid, säger han till SVT Nyheter Skåne.

Ingen bordell

Istället för att prostituerade ska utföra sitt arbete i en trappuppgång, på en bil eller en bänk ska ambulansen finnas tillhands.

Men den ska inte användas som en bordell utan snarare vara ett säkert alternativ till gatan enligt Michael Lodberg Olsen.

Michael Lodberg Olsen är en av grundarna till sexkliniken. Foto: Privat

– Man kan släcka ljuset och nöja sig med ljuset från gatubelysningen. Men det ska inte vara mysigt som en bordell, säger han.

”Sexulansen tillhör sexarbetarna”

I bilen finns det en säng som är lika lång som en bil är bred. Det finns även glidmedel, kondomer, handsprit och handdukar för kvinnorna att använda sig av.

– Ingen har gjort detta förut, så vi har spenderat mycket tid med sexarbetarna för att förstå vad de vill ha i bilen. Sexulansen tillhör sexarbetarna och det blir mer värdigt för dem, säger Michael Lodberg Olsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.