Foto: SVT

Siestafestivalen i Hässleholm läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Efter nästan tio år tvingas nu Siestafestivalen i Hässleholm att lägga ner bara ett par dagar innan festivalstart. Anledningen är dåligt tryck på biljetterna.

Siestafestivalen startade år 2003 och har haft runt 10 000 besökare varje festival. Under eftermiddagen satt kommun och festivalledning i ett möte.

– De har sålt för lite biljetter, säger kommunstyrelsens ordförande Per Palmgren (M)

festivalens webbplats skriver arrangörerna:

”I skrivande stund har festivalen sålt cirka 2 400 biljetter. Med dessa siffror i handen kan vi inte göra annat än ta vårt ansvar och ställa in.”

– Den positiva uppmärksamhet som Siesta skapar betyder mycket för bilden av Hässleholm, så jag beklagar verkligen att det inte går att genomföra festivalen i år, säger kommunalrådet Lars-Göran Wiberg (C) i ett pressmeddelande.

Det är ännu oklart vad som händer med de biljetter som sålts.

Festivaldöden nått Hässleholm

Att beslutet kommer så sent kommenterar Kulturföreningen Markans styrelse med att de ”... trodde på våren och solen. Vi hoppades att det plötsligt skulle vända”.

– Det är ett mycket tråkigt besked och en stor förlust för Hässleholm att årets Siestafestival ställs in. Men vi respekterar naturligtvis arrangörens beslut, säger kommunalrådet Pär Palmgren (M) i ett pressmeddelande.

Enligt Hässleholms kommun har kommunen inte några ekonomiska åtaganden som rör Siesta. Det fanns ett avtalsförslag där kommunen åtog sig att förskottsbetala en artistfaktura, som sedan skulle betalas tillbaka med biljettpengarna. Men när nu festivalen ställs in fullföljs inte avtalsförslaget, enligt kommunen.

Hässleholms oppositionsråd beklagar att festivaldöden nu nått Hässleholm.

– All heder åt arrangörerna som gör ett kanonjobb, men det ser dessvärre ut som att den allmänna trenden att antalet festivalbesökare minskar även har drabbat Siesta, säger oppositionsrådet Tommy Nilsson (S) i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.