Sigrid Nikka tilldelades Lilla Augustpriset 2016 Foto: TT/Claudio Bresciani

Sigrid från Höllviken vann Lilla Augustpriset

Uppdaterad
Publicerad

Lilla Augustpriset 2016 gick till Sigrid Nikka från Höllviken i Skåne för novellen ”Då rallarrosen blommar”. En ”finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under svunnen tid”, enligt juryn.

SVT Nyheter Skåne når den överlyckliga Lilla Augustpristagaren på telefon på ett hotell i Stockholm. Där andas hon ut med sin mamma efter gala, prisutdelning och supé.

– Det känns helt galet. Jag har inte smält det här ännu. Jag brukar kunna formulera mig bättre men just nu har jag inga ord! säger en väldigt glad Sigrid Nikka.

Det var när Sigrid Nikka gick andra året på gymnasiet och valde inriktning skrivande, som novellen föddes.

– Vi skulle skriva en novell inspirerad av en dikt. Jag valde en dikt av Eeva Kilpi. Dikten väckte mina tankar om hur tiden känns och om min anknytning till Tornedalen. Min mamma kommer Tornedalen så halva min släkt är därifrån. Det är där jag varit varje sommar sedan jag var liten. Det är den vackraste platsen på jorden och det ville jag få fram i den här novellen, säger den unga författaren.

Hon lägger till att Hedenäset i Norrbotten är hennes speciella smultronställe, även om hon också tycker mycket om Falsterbonäsets unika stränder i Skåne.

Plantskola för författare

Lilla Augustpriset instiftades 1994 av Svenska Förläggareföreningen och delas ut till skribenter mellan 16 och 20 år och syftet är att öka unga människors intresse för läsning och uppmuntra till eget skrivande.

Tävlingen är öppen för alla mellan 16 och 20 år och har blivit en riktig plantskola för nya författare.

Under årens lopp har flera av dem som har nominerats till eller vunnit priset debuterat som författare, bland dem Amanda Svensson, Moa-Lina Croall och Lyra Ekström Lindbäck, som senare också har nominerats till det ”stora” Augustpriset.

Tänker fortsätta skriva

– Jag var inte alls inställd på att vinna. När Niklas (konferencieren) läste upp kuvertet och jag hörde ”Då rallarrosen ...”, då fick jag en minneslucka. Sedan stod jag bara där på scenen. Det är helt fantastiskt! En obeskrivlig känsla, fortsätter Sigrid Nikka.

Vad händer nu?

– Det undrar jag också. Jag är ganska känslosam av mig men jag lyckades samla mig under prisutdelningen. Men när jag fick den alldeles nytryckta boken med min novell i i min hand, då kom alla känslorna. Att se sitt namn och sin text i tryck är stort och det är något jag vill eftersträva också i framtiden.

Sigrid Nikka vann 15 000 kr och prisutdelningen skedde vid den årliga Augustgalan i Stockholms Konserthus. Sigrid Nikkas novell tävlade med 632 andra texter.

Läs Sigrid Nikkas vinnande novell här.

JURYNS MOTIVERING

”Då rallarrosen blommar är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.