Foto: Fredrik Sandberg/TT

”Sjuksköterska är ett hemskt yrke”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ett 20-tal sjukskötersketjänster inom Region Skåne ligger ute finns där inte en enda sökande. Sydnytts nyhet väcker i dag starka reaktioner på sociala medier.

Flera är kritiska till Pelle Jonsson, tf sjukhuschef för Skånes universitetssjukhus, som menar att sjuksköterskorna har för höga förväntningar.

En av alla som tycker är Charlotte som kontrar:

”Jag tycker att sjukhuschefen har för höga förväntningar...”

Även Carina reagerar på sjukhuschefens uttalanden:

”Sjukhuschefen kan tycka vad han vill efter att ha jobbat några år med våra villkor: 3-skift, varannan helg, jobba alla storhelger, förväntas flytta semestern, beordras jobba dubbelpass, 50 %-ig omsättning av kollegor, få karriärmöjligheter. Och då har jag inte ens nämnt den klena löneutvecklingen... Till dess kan han vara tyst! Missförstå mig inte; jag älskar mitt jobb men jag älskar inte min arbetsgivare!”

Stefan är inne på samma spår:

”Ja du sjukhuschef Pelle Jonsson. Snacka om att köra huvudet i sanden och vägra se verkligheten och det verkliga problemet. Sjuksköterska är idag ett hemskt yrke. Lång utbildning med stora studieskulder, fruktansvärt underbetalt, hemsk arbetsbelastning, helt oförstående chefer och rent av oförskämt okunniga landstingsansvariga.”

”Det är inte bara de nyutbildade som inte tar tjänst inom landstingen. De erfarna flyr också”, skriver Helena.

Edwilson är rakt på sak:

”Ge sjuksköterskor högre lön då är det inga problem!”.

”Konstigt! Vem vill inte ha ett underbetalt jobb men högt ansvar och enorm stressnivå...”, skriver Pelle.

Thomas:

”Tyvärr så finns det sjuksköterskor som behärskar både nålar och administration sedan 15-20 år tillbaka som med nöd och näppe i bästa fall passerat 25000:- det är realitet och det är ett hån!”

Signaturen The Waspwhisperer vill se fler utbildningsplatser:

”Det kanske vore smart att utöka antalet utbildningsplatser också. Sonen har sökt sen han slutade gymnasiet och kommer alltid på reserv finns oftast bara 30 platser.”

Fortsätt att tycka till och tipsa oss gärna på sydnytt@svt.se

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.