Patrick Hansson och Mats Khakhar driver en biodling utanför Lund. Foto: SVT

Skånes honungsskörd bäst i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli ett bra år för den svenska honungsskörden. Enligt branschföreningen Biodlingsföretagarna blir skörden allra bäst i Skåne.

Den totala honungsskörden i Sverige i år väntas hamna på ungefär 3000 ton honung. Bäst går det i Skåne och en bit upp i södra Småland, där biodlarna kan glädjas åt goda skördar.

Patrick Hansson och hans kollega Mats Khakhar har drivit en biodling utanför Lund i snart fem år. Den varma försommaren och många regniga nätter har varit gynnsam för deras odling.

– Även om det har varit lite väl regnigt de första veckorna i juli så har det varit en helt fantastisk sommar om man jämför med tidigare, säger Patrick Hansson.

Glada miner

Förra året blev deras och många andra skåningars honungsskörd oerhört mager. Normalt sett brukar varje bikupa producera mellan 40 och 50 kilo honung per år. Men de siffrorna var de flesta skånska odlarna inte ens nära i fjol.

– Vi hade bikupor som gav 10 till 15 kilo vardera. Det var ett katastrofalt år för oss, säger Mats Khakhar.

I år är det desto gladare miner för Lundaodlarna.

– Vi förväntas ha två till tre gånger mer honung per kupa jämfört förra året, säger Patrick Hansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.