Ungdomar mellan 13 och 19 år testar professionella livet som musiker Foto: Esfar Ahmad

Skånes ungdomar bildar symfoniorkester

Uppdaterad
Publicerad

Nu får unga musiker testa på livet i en professionell symfoniorkester. Veckan avslutas med en konsert, men innan dess är det långa dagar med hård träning som gäller.

– Vi ska få lära oss att spela tillsammans helt enkelt, för det svåraste är att få in alla stämmer så att de låter rätt, säger Abigail Garcia.

Det är sportlovsvecka i Skåne och för många betyder det en paus från skolan och lektioner, men för Elliot Pedley och Abigail Garcia är det tuff träning som gäller med start från måndagen. De har båda spelat trumpet respektive cello i många år och i veckan har de fått chansen att öva tillsammans med en komplett symfoniorkester på Malmö Live. 

– Det svåraste är att hålla ut och inte bli trött i läpparna, säger Elliot Pedley.

Hemma i Sjöbo spelar han i en lokal ungdomsorkester, men på torsdag blir det första gången han uppträder i en stor konsertsal tillsammans med drygt 70 deltagare.

Träning fem timmar per dag

Det är unga mellan tretton och nitton år från musikskolor runt om i Skåne som deltar. För att få vara med krävs drygt fem års musikvana och målet är att få en samspelt orkester på bara några dagar.

Det är en stor blandning unga mellan 13-19 år som kämpar med instrumenten på veckans första dag. Kravet för att få delta är fem års musikvana och målet är att få en samspelt grupp under veckan.

För att nå dit har pedagogerna lagt upp en strikt repetoar. Schemat är likt den ordinare orkester som brukar husera i lokalerna, med träning mellan 10-15 varje dag. 

– Jag tror att det kommer gå jättebra. Alla verkar tycka om allt, och om man tycker om det så går det alltid bra, säger Abigail.

– Det ska bli riktigt fett, jag är riktigt taggad, säger Elliot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.