Foto: SVT

Larmet: Skånsk bostadsbrist värre och värre

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbristen är så allvarlig att den snabbt leder till ökande trångboddhet och till och med hemlöshet, enligt en ny larmrapport.

Trots att byggtakten ökar dramatiskt finns det ett ständigt växande gladd mellan utbud och efterfrågan, enligt Hyresgästföreningens rapport ”Bostadsbristens landskap” sin presenteras i dag.

– Bostadsbristen har ett högt pris både för individen som drabbas och för samhället. Utan flexibilitet på bostadsmarknaden hämmas regionens tillväxt och möjligheten att utvecklas, säger Anneli Philipson, chef för enhet bostadspolitik och kommunikation, Hyresgästföreningen region södra Skåne, i ett pressmeddelande.

Bostadsbyggandet ökar visserligen – men inte ens i en takt som räcker för att hålla bostadsbristen oförändrad. Det råder svår brist på bostäder i 29 av Skånes 33 kommuner, skriver HD/Sydsvenskan.

Fattiga har inte råd

Enligt Hyresgästföreningen byggs dessutom bostadsbristen i Skåne bort med hyreslägenheter som den fattige inte har råd med och som den rike inte ser som prisvärda.

De skånska kommunerna tvingas ta till en rad provisoriska lösningar i väntan på lägenheter som aldrig byggs.

Akut bostadsbrist

”Boendelösningar som skulle vara tillfälliga blir långvariga, och kostnaden för att ordna bostäder åt dem som inte själva lyckas få tak över huvudet ökar även i mindre kommuner”, skriver Hyresgästföreningen.

Enligt Hyresgästföreningen går nu bostadsbristen från ”svår” till ”akut”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.