Foto: SVT

Skånsk hästterapi på export – ska hjälpa sjuka barn i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Svensk hästterapi har väckt intresse utomlands. Nu kommer en delegation från Kina på besök till en gård utanför Veberöd för att lära sig mer om terapiformen.

– Det går inte att stressa med en häst, så den hjälper med det som man kallar för mindfullness, säger Lis-Lott Andersson.

Hon jobbar som specialistsjuksköterska och startade verksamheten 1991 som då riktade sig till barn med och utan funktionsnedsättningar. Idag har gården tio hästar och verksamheten riktar sig även till vuxna som är intresserade av att genomgå terapi genom att vara nära djuren och naturen.

– När vi använder hästen så gör vi avslappningsövningar liggande på hästen, så att man får komma nära och slappna av, säger Lis-Lott Andersson.

”Fungerar bra för barnterapi”

I en vecka har gården haft besök från Kina, där en delegation bestående av statstjänstemän och läkare har fått ta del av verksamheten på gården. Som en del av besöket fick de även prova på terapiformen.

– Det känns väldigt avspänt och vi är väldigt glada, säger Yuchi Kung som är barnläkare.

Hon berättar att de är intresserade av att utveckla Kinas arbete gällande hästunderstöd terapi, något som hon tror är en effektiv metod för att behandla bland annat barn med neurologiska sjukdomar.

– Det är en sund aktivitet, och den fungerar bra som terapi för barn, säger hon.

Det är inte första gången som gården utanför Veberöd får utlandsbesök. Lis-Lott Andersson berättar att de tidigare haft besökare från bland annat Japan och Tyskland. En förklaring till varför terapiformen lockar så mycket tror hon är det lugn som naturen ger stressade storstadsmänniskor.

– Hästarna kan få bära oss och vagga oss ut i naturen. Och vi människor är ju skapta för att vara ute i naturen, när vi kommer ut så slappnar vi av, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.