Skånsk liga åtalad för skolinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Stöldligan från Skåne stal datorer i sydsvenska skolor för miljontals kronor. I dag åtalades de för 35 av inbrotten. Men bara ett enda av dem i Skåne.

Tre av de åtalade fångades av övervakningskameran på väg in på Biltema i Svågertorp utanför Malmö. I kassan betalar en av dem 170 kronor för en kofot, en mejsel och två ficklampor. En likadan kofot hittas sedan vid en husrannsakan.

På Dalaskolan i Bromölla var det städaren som upptäckte inbrottet strax efter sex en morgon i mitten av april. Polisen kunde bland annat säkra skoavtryck efter att det försvunnit datorer för 250.000 kronor.

Reparationerna av skadorna kostade 410.000 kronor.

Mystisk bil

Ett vittne har sett en mystisk svart bil utanför skolan. Samma bil passerade en stund senare en fartkamera i Tollarp.

Enligt polisen har skolinbrotten minskat mycket efter gripandena under försommaren: 100 färre i somras jämfört med året innan.

Under tiden juni-augusti anmäldes 235 skolinbrott år 2015 jämfört med 133 i år.

Inte tillräckliga bevis

Inbrottet på Dalaskolan i Bromölla är det enda i Skåne som ingår i det stora åtalet.

Polisen har utrett ytterligare skolinbrott i Skåne – runt fem stycken, enligt utredaren – men där har inte bevisen räckt för att väcka åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.