Magnus Krantz, ombudsman för Skåne och Blekinge vid Brandmännens riksförbund, berättar deltidsbrandmän överväger att säga upp sig på flera orter i Skåne.

Skånska deltidsbrandmän kan säga upp sig i avtalsprotest

Uppdaterad
Publicerad

Hoten om massuppsägningar bland deltidsbrandmännen tilltar i styrka. Nu växer oron för att det låsta läget kan lamslå verksamheten vid många skånska räddningstjänster. I Bromölla finns en oro om att nästan hela utryckningsstyrkan på 34 man kan lämna sina jobb i missnöjet med det nya kollektivavtalet.

– Det är liknande tankar på många håll. Av de orter jag hittills hunnit besöka är läget akut i till exempel Simrishamn, Broby, Åhus och på flera deltidsstationer i Hässleholms kommun. Och senast i morse fick jag veta att ytterligare fem medlemmar i Östra Göinge kan vara på väg att säga upp sig, säger Magnus Krantz, ombudsman för Skåne och Blekinge vid Brandmännens riksförbund.

Parallellt med att försöka riva upp avtalet förhandlar nu förbundet direkt med många kommuner om lokala överenskommelser. På fredagen besökte han räddningstjänsten i Bromölla för att diskutera det uppkomna läget med de lokala deltidsbrandmännen, inför ett gemensamt möte med kommunens personalchef.

”Tänker inte jobba för ännu sämre villkor”

– Jag tänker inte jobba för ännu sämre villkor. Det gör jag bara inte, inte med de risker vi utsätter oss för, säger Johan Blom, en av många arga deltidsbrandmän i Bromölla.

Han får medhåll av kollegan Anders Bengtsson.

– Vi hade hoppats att det nya avtalet skulle bli en upprättelse efter flera års försämrade villkor för landets deltidsbrandmän. Istället kom detta som ett nackslag. Det blir ännu sämre. Vi har varit alldeles för snälla, konstaterar han.

”Alla kan sluta i Bromölla”

Hela Bromöllas utryckningsstyrka på 34 personer består av deltidsanställda brandmän. På frågan om hur många av dem som överväger att sluta innan det nya avtalet träder i kraft 1 maj, svarar Anders:

– Jag vågar knappt tänka i de banorna, jag hoppas ju att detta löser sig innan dess. Men det kan nog vara så gott som alla.

Hot och skräckbilder hör förstås till avtalsspelet, men deltidsbrandmännen sköter vanliga jobb vid sidan av och har åtminstone på så vis lättare än andra grupper av kommunalanställda att rösta med fötterna och säga upp sig. Samtidigt blir det allt svårare för kommunerna att rekrytera nya deltidsbrandmän.

Avtal utan OB-ersättning

Det nya avtalet höjer deltidsbrandmännens grundlön men samtidigt försvinner deras ersättning för att de ställer upp på nätter, helger och semestrar. Dessutom slopas den milersättning som hittills utgått när de tvingas köra i egna bilar för att hinna inställa sig till larmen.

Bromölla kommuns personalchef Patrik Pallin är försiktig i sina utfästelser inför fredagens möte med den lokala förhandlingsdelegationen. Men han medger att det centrala avtalet innebär ett inkomstbortfall för många.

– Jobbar man ofta kvällar, natt och helg så kan nivåerna förändras högst väsentligt, säger Patrik Pallin.

Har du någon plan B om du plötsligt står utan personal efter 1 maj?

– Den frågan ber jag att få återkomma till, svarar Patrik Pallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.